Milli teknolojiyle hava kirliliğinin önüne geçilecek

Hava kirliliğinin kaynağı, artık yerli ve milli yazılımla tespit edilip gerekli önlemler zamanında alınabilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.04.2021, 11:23 05.04.2021, 09:30
Milli teknolojiyle hava kirliliğinin önüne geçilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, artık yerli ve milli imkânlarla geliştirilen bir yazılım sayesinde hava kirliliğine neden olan durumların daha aktif ve kolay bir yöntemle tespit edileceğini duyurdu. 5 metreye kadar ölçüm yapabilecek 3 boyutlu yazılımla beraber bundan böyle hava kirliliğine sebep olan noktalar anlık olarak belirlenebilecek.

Hava kalitesi değerleri yerli yazılımla ölçülecek

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı'ndan elde edilen bilgilere göre yerli yazılımla geliştirilen ölçüm cihazıyla hava kalitesinin durumu ölçülecek ve havada kirliliğin bulunduğu bölgeler tespit edilebilecek.

Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve milli imkânlarla geliştirilen her teknolojiyi ülkenin hizmetine sokan Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı, hava kalitesi, topografya, kent atlası, bina modeli, kavşaklar, trafik yoğunluğu ve hava kalitesi yönetimi hususunda birçok sayıda etkeni ele alıp 3 boyutlu yazılımla çıktı üreterek söz konusu alanda dünyada da bu alandaki ilk örneklerden birini temsil ediyor.

Söz konusu bu yazılımla beraber hava, deniz kara, evsel ısınma, demir yolu ve sanayiden kaynaklı hava kirliliğine yol açan noktalar belirlenip belirlenen sebeplere özel olarak kontrol önlemleri sağlanabilecek.

Yerli imkânlarla ortaya konulan yazıklım sayesinde hava kirliliği oluşan bölgeler tespit edildikten sonra bu noktaların temizlenmesi içinde çalışmalar ele alıncak.

5 şehirde denendi

Bakanlığın pilot şehir olarak seçtiği, Balıkesir, Kocaeli, Edirne, Sakarya ve Tekirdağ’a ait hava kalitesi verileri geliştirilen yazılımla başarıyla tespit edildi. Elde edilen verilerle insanların maruz kaldığı kirlilik dereceleri hesaplanarak gerekli önlemler için çalışmalar başlatıldı.

Her 5 kişiden 1’i hava kirliliğinden ölüyor

2018' yılında bir çalışma ortaya koyan bilim insanları dünya çapında 8,7 milyon insanın, hava kirliliğine bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini ortaya koymuştu.

Yapılan araştırmanın verilerine bakıldığında ise dünyada her 5 ölümden 1’i hava kirliliğine bağlı etkenler neticesinde hayatını kaybediyor.

Yorumlar (0)