Mavi Vatan'ı yerli dizel motorla savunacak

ARES Tersanecilik Ticaret ve Sanayi AŞ'nin geliştirdiği 'ULAQ' serisinin ilk platformu olan SİDA'da (Silahlı İnsansız Deniz Aracı) yerli dizel marin motoru tercih edilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.09.2022, 18:15
Mavi Vatan'ı yerli dizel motorla savunacak

TÜMOSAN Traktör ve Motor Sanayi AŞ Genel Müdürü Halim Tosun, basın mensuplarına, motor üretimiyle Türk savunma sanayisine hizmet ettiklerini ifade etti.

SSB'nin (Savunma Sanayii Başkanlığı) uhdesinde pek çok projede yer aldıklarını aktaran Tosun, "Taktik tekere sahip zırhlı araçlarda yerli motorun üretilmesi ve entegrasyonu faaliyetlerimiz sürmektedir. Öte yandan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilen, uçak durdurma sistemlerinin geri sarma motorlarını da ürettik ve 2021 senesi içinde 80 civarı teslimatı başarılı bir şekilde gerçekleştirdik." dedi.

"TÜMOSAN'ın motoru tercih edilecek"

Tosun, Silahlı İnsansız Deniz Aracı projesinde yerli ve milli motor kullanımı hususunda ana yüklenici şirket olan ARES Tersanecilik Ticaret ve Sanayi AŞ ile önemli derecede yol kat edildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"ARES'in ana yükleniciliğinde üretilen SİDA'da, yerli ve milli dizel marin TÜMOSAN motoru tercih edilecek. Motorun prototip teslimatlarını bu sene içinde gerçekleştiriyor olacağız. Motor hususunda beygir kuvveti çok çok önemli. 50 beygirden 4 bin beygir kuvvetine kadar TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) bütün unsurlarında özel gereksinimler mevcut. Bahse konu gereksinimlerin milli ve yerli alt sistemler ile karşılanabilmesi için 550 beygir ve altında olan motor kuvvetlerinde TÜMOSAN aktif bir şekilde görev icra ediyor. 

"Yatırımlarımız devam edecek"

TÜMOSAN'ın Konya'daki fabrikasında modernizasyon faaliyetleri yapılacak, yeni düzenlemelere gidilecek. Tüm bu çalışmalar sona erdiğinde kentin sanayisi ve istihdamı adına çok büyük katkılar sağlanacak. Türkiye adeta bir üretim üssü haline geldi. Büyüme rakamları da bunu gösteriyor. Bazen ham madde sorunları yaşayabiliyoruz. Fabrika arazimiz özel endüstri bölgesi olarak ilan edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yaklaşık olarak 1 milyar TL'lik yatırım sözü verdik. Şu ana dek 8 milyon avro yatırım yaptık. Yatırımlarımız artarak devam edecek."

Yorumlar (0)