Yıllardır gizemi çözülemiyor: "Bu balığı yiyen ölür"

Malatya'ya bağlı Arguvan ilçesindeki 'Balıklı Çeşme'de yer alan, öldüklerinde cenaze merasimi düzenlenen ve yiyen kişilerin öleceğine inanılan balıkların gizemi uzun senelerdir çözülemiyor.

YAŞAM 05.09.2022, 18:35
Yıllardır gizemi çözülemiyor: "Bu balığı yiyen ölür"

Arguvan ilçesine bağlı olan Kızık Mahallesi üzerinde ikamet eden bölge sakinlerinin ‘Balıklı Çeşme’ olarak isimlendirdikleri çeşmedeki balıkların gizemi bir türlü çözülemiyor. 

En yaygın hikaye olarak ise mahallenin ilk kuruluş dönemlerinde mahalle muhtarının çeşmeyi balıklardan arındırmasının akabinde aile mensuplarının art arda yaşamını yitirmesi ve bölgede balıkların tekrar üremesi anlatılıyor. 

Öldüklerinde cenaze merasimi düzenlenen balıkları yiyen kişinin öleceğine inanılıyor. Öte yandan, balıkların pek çok hastalığa da iyi geldiği belirtiliyor. 

Mahallelilerin suya bıraktığı bulaşıkları da temizledikleri için ev hanımlarının uğrak noktası haline gelen çeşme yerli ve yabancı turistler tarafından da ilgi görüyor. 

"Adeta çamaşır makinesi görevi görüyorlar"

Balıklarla beraber yaşamaya alıştıklarını belirten mahalle sakinlerinden Sultan Türkan, “Çeşmemizde çok sayıda balık var. Biz onlara, onlar bize yardımcı oluyor. Çeşmeye bıraktığımız bulaşıkları yıkıyorlar. Adeta çamaşır makinesi görevi görüyorlar." diye konuştu. 

"Bölge halkı balıkları mukaddes olarak görüyor"

Mahalle sakini Musa Aslantaş ise ölen balıkları defnettiklerini kaydederek, “Çeşmeyi toplamda 5-6 kaynak birden besliyor. Seneler evvel buraya vali gelmiş. Mahalle muhtarı tarafından valiye su ikram edilmiş ve vali de suyun balık koktuğunu söylemiş. Mahalle muhtarı da balıkları almış ve defnetmiş. Bir süre sonra mahalle muhtarının eşi, oğlu ve son olarak da kendisi art arda vefat etmiş. Buna benzer olaylar daha sonra da yaşanmış. Bölge halkı da bu yüzden balıkları mukaddes olarak görüyor." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)