Mars'ta yaşam olduğuna dair bir delil daha mı?

ABD’de bulunan Ohio Üniversitesi’nden böcek bilimcisi William Romoser, Kızıl Gezegen’de çekilmiş fotoğrafları incelerken dünyadaki böceklere çok benzeyen canlıların izlerine rastladığını ileri sürdü.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.11.2019, 11:41
Mars'ta yaşam olduğuna dair bir delil daha mı?

ABD’li böcek bilimcisi Emeritus William Romoser, Curiosity aracının Kızıl Gezegen’den aldığı görüntülerde dünyadaki böceklere benzeyen canlıların izlerine rastladığını öne sürdü. Dr. Romoser’e göre alınan görüntüler, Mars’ta yaşam olduğunu ispatlıyor.

Zeminde gördüğü izleri yorumladı

ABD’li uzman Mars'ta, dünyadaki eklem bacaklı canlılara benzeyen ve kanat, kabuk, anten ve parçalı simetrik vücut gibi anatomik özelliklere sahip olan yaşam biçimleri bulunduğunu iddia etti. Görüntüleri büyük bir titizlikle inceleyen Romoser, Mars’ın toprak fonunda belirgin bir biçimde dikkat çeken oluşumlar gördü. Uzmana göre bu oluşumların bir kısmı, hareket eden ve uçan böceğe özgü pozlara bürünüyor, hatta üzerinde göze benzeyen şekiller de bulunuyor.

Yeni araştırmaların başlangıcı olacak

ABD’li bilimci, temel türü tanımlar tanımlamaz diğer görüntülerde de bu kadar belirgin olmasa da buna benzer ve bir o kadar gerçekçi şekiller tespit etti. Dr. Romozer, yaptığı buluşun Mars’ta hayat olduğunu ispatlayacak yeni araştırmaların başlangıcı olması gerektiğini düşünüyor.

Yanılsama olabilir mi?

Diğer yandan Science Alert dergisi, böcek bilimcinin "Pareidolia" olarak bilinen çok yaygın bir yanılsamayla karşı karşıya olabileceğini yazdı. 

Pareidolia, bir uyaranı yanlış gözlemleme eğilimi olup, gözlemcinin bildiği bir nesne, örüntü veya bulutlardaki şekilleri görmesine, cansız nesnelerde yüzleri görmesine veya müzikte gizli mesajları duymasına sebep oluyor.

Makalenin yazarına göre Dr. Romozer, 45 yıl boyunca böcek bilimci olarak görev yaptı ve bu süre boyunca beyni, etrafındaki nesnelerde "böcek benzeri" desenleri daha net ayırt etmeye başladı.

Yorumlar (0)