LPG hakkında önyargılarınızı yerle bir edecek 10 bilgi

Bilindiği üzere LPG yani otogaz, ekonomik olması itibarıyla sürücüler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yakıt türüdür. Ekonomik olmasının yanı sıra, güvenilirliğiyle de öne çıkan LPG, kulaktan dolma bilgilerin yayılması sonucu bazı yanlış kanıların kurbanı olabiliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.11.2019, 13:25 07.12.2019, 13:50
LPG hakkında önyargılarınızı yerle bir edecek 10 bilgi

AdvertisementFakat ‘işin öyle olmadığı’ hem bilimsel olarak hem de günlük hayatta defalarca kez kanıtlanmıştır, işte LPG hakkında herkesin yanlış bildiği 10 şehir efsanesi…

LPG güvenli mi?

Maalesef en yaygın yanlış inanışların başında, LPG’nin güvensiz olduğu konusu geliyor. Hâlbuki güvensiz olan LPG değil, merdiven altı dönüşümlerdir. Aracınıza sonradan taktırdığınız LPG yakıt tankının sertifikalı, EPDK tarafından denetlenen ve güvenilirliği sorgulanmayacak bir kurum olması tüm bu endişeleri ortadan kaldırıyor.

LPG’li araçlar servise alınmıyor mu?

Merdiven altı takılan sertifikasız ve denetimsiz LPG yakıt tankına sahip araçları merdiven altı olmayan servislere alınmıyor çünkü bu denetlemesi yapılmamış ve sertifikasız LPG tanklarına sahip araçlar Karayolları Trafik Kanunu’na aykırı bir şekilde trafiğe çıkıyor. Bunun trafiğe çıkmaya engel oluşturan diğer durumlardan hiçbir farkı yok.

LPG motoru kurutuyor mu

LPG’nin açılımı “Liquified Petroleum Gas” yani sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Adından da anlaşılacağı üzere, sıvı olan bir yakıtın motoru kurutması söz konusu değildir. Bu yanlış algı, LPG teknolojilerinin ilk yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde bazı sanayi ustaları tarafından ‘otogaz’ kelimesinden kaynaklı olarak LPG yakıtın gaz olduğunu düşünmeleri sebebiyle ortaya çıkmıştır.

Sonradan eklenen LPG aracı yıpratır mı

Sonradan eklenen LPG aracın kalitesini bozmaz ve yıpratmaz. Doğru ürün, doğru montaj ve denetim altında dönüştürülen bir aracın yıpranması söz konusu değildir.

LPG yakıt çevreye zarar verir mi

LPG yakıtın dünyanın en çevreci yakıtı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Güvenli ikmal edildiği sürece piyasadaki diğer yakıtlardan çok daha az karbon ayak izi salınımı yapan ve çevreyi çok daha az kirleten LPG, dünyada da hızla yaygınlaşan bir yakıt türü olarak öne çıkıyor.

LPG’nin motor ömrüne etkisi nedir, otogaz kullanırsam aracımın performansı düşer mi? 

LPG ile ilgili bilinen en yanlış inanışlardan biri de budur. LPG’nin motor ömrüne olumsuz hiçbir etkisi yoktur. Otogaz kullanımının performansı düşürmesi de tamamen kulaktan dolma bir bilgi olup gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Yönetmeliklere uygun takılmış, sertifikalı ve güvenilir LPG tanklarıyla veya la benzinli veya dizel yakıtlı araçlardan aldığınız performans kadar performans alabilirsiniz.

LPG teknolojili otomobiller sık tercih ediliyor mu?


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 2019 yılının mayıs ayında yayımladığı Motorlu Kara Taşıtları İstatistiklerine göre, Türkiye’de trafiğe kayıtlı 23 milyon 39 bin 551 aracın 12 milyon 482 bin 475’i yani yüzde 54,2’sini otomobiller oluşturuyor. Bu otomobillerin 4 milyon 710 bin 222’sini de yakıt olarak LPG teknolojileri kullanılan araçlar yüzde 37,7 oranla kullanıyor.

Fabrika çıkışlı LPG’li aracı ekstra muayene ve bakıma götürmek zorunda mıyız?

Dayanıklılık konusunda kendini ispatlamış, LPG sistemini fabrika çıkışlı sunan, yüksek kalite ve güvenlik seviyesine sahip LPG kitleri entegre edilmiş araçların periyodik bakım aralıkları benzinli ve dizel ile aynıdır. Alacağınız aracın LPG ile uyumlu teknik modifikasyonları yapılmışsa içiniz rahat olsun, benzinli ve dizel aracınızı götürdüğünüz kadar servise götürürsünüz.

LPG yakıt tüketimine sahip araç dış veya iç tasarımda farklılık gösterir mi?

LPG dönüşüm sistemleri gün geçtikçe kendini yenilediği için, önceleri bagajda çok yer kaplayan ve tasarım olarak da şık durmayan tanklar yerine artık simit şeklinde LPG tankları kullanılmakta. Böylece hem yerden tasarruf edilmekte hem de şık bir görünüm sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra, fabrika çıkışlı araçlarda ise LPG tankları stepne yerinde bulunuyor ve yer kaybı tamamen ortadan kaldırılıyor. Böylelikle, dizel, benzinli araçlarda olduğu gibi LPG yakıtlı araçlarda da bagaj tam kapasite amacına uygun kullanılabiliyor.
 

Hayır, değilsiniz! Türkiye’nin en düşük yakıt tüketimi maliyetli, konfor, güvenlik ve teknoloji harikası, fabrika çıkışlı Dacia Sandero ECO-G ile tanışın, yolların tadını çıkarın.

Yorumlar (29)
Nazım aslan 4 yıl önce
Ama lpg yanma sırasında benzine göre daha fazla ısı ortaya çıktığı için sibol erimesi. üst kapakta dökülme gibi yan etkileri olduğuda bir gerçek
Barış 4 yıl önce
Bende kullanıyorum hiçbir sıkıntı yok
ŞÜKRÜ ERTAN 4 yıl önce
Otomobiliniz güzel ama lpg sizin anlattığınız kadar değil sadece fiyatı uygun olduğu için kullanılıyor performans benzin kadarda değil
Zafer 4 yıl önce
Sıralı sistem atiker kullaniyorum vites gecislerinde hizlanirken tekleme yapiyor sebebi nedir
Gokhan 4 yıl önce
Subaplar eriyo
İbrahim 4 yıl önce
Güzel bi arabaya benziyor.
İsmail 4 yıl önce
Ozaman LPG li araçlar 5 yılda neden subap bozuyor? sadece benzin kullananın bozmuyor.Bu bilgilerde kanıtlanmıştır sanayide.
Ferit 4 yıl önce
Lpg en iyi yakıt bence doğru ve kaliteli bir montaj ile sorunsuzca kullanılabilir, sanayide yada servislerde sadece sökmeyi takmayı öğrenmiş usta dediğimiz kişilerin lpgyi kötülemesinin sonucu olarak lpg motoru kurutur subapları eritir gibi yanlış bilgiler var bunların sebebi doğru yapılmayan ve ayarsız montajlardır.
Yasin 4 yıl önce
Piyasada en az yakan araba pek tercih edilmesede güzel tam aile aracı fiyatıda uygun
Nezir 4 yıl önce
Lpg rezilliktir insanları kandırmayın. Bide hiç bi zararı yoktur yazmışlar kullanmasam inancam
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın