Kedi miyavlamasını çeviren uygulama: MeowTalk

Eski bir Amazon Alexa mühendisi, kedilerin miyavlarken ne düşündüklerini İngilizce'ye tercüme eden 'MeowTalk' adlı bir uygulama geliştirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.11.2020, 23:50
Kedi miyavlamasını çeviren uygulama: MeowTalk

Eski bir Amazon Alexa mühendisi, kedilerin miyavlarken ne düşündüklerini İngilizce'ye tercüme eden 'MeowTalk' adlı bir uygulama geliştirdi.

MeowTalk, kedilerin miyavlamasının sesini kaydederek ne anlam taşıdığını yazıyla ifade ediyor.

Uygulamanın çalışması için kedi sahibinin kedisinin seslerini kaydetmesi ve bu seslerin ne anlama geldiğini kendisinin işlemesi gerekiyor.

Bunun sonrasında uygulama benzer sesler algıladığında ayrımı kendisi yapıyor.

Uygulamada şu an 13 farklı ifade bulunuyor. Bunlar arasında; 'beni besle', 'sinirliyim', 'beni yalnız bırak', 'merhaba' ve 'avlanıyorum' gibi ifadeler bulunuyor.

Şu ana kadarki araştırmalar kedilerin, sahipleri olan insanların aksine ortak bir dili olmadığını öne sürüyor.

Her kedinin miyavlaması kendine özgü ve sahibine göre değişiklik gösteriyor.

Bu sebeple MeowTalk, tüm kedilerin seslerini içeren bir veri tabanı üzerinden çalışmak yerine, her bir kedi için ayrı bir profil meydana getiriyor.

Uygulamanın ulaşmak istediği nihai amaç, akıllı bir tasma geliştirmek. Kedilerin miyavlamasını gerçek zamanlı algılayacak tasmanın hoparlöründen bir insan sesiyle mesajın tercüme edilmesi hedefleniyor.

Uygulamadan memnun kalmayan kullanıcı sayısı bir hayli yüksek

Uygulamayı geliştiren Akvelon'un grup teknik program menajeri Javier Sanchez, "Bunun özellikle insanların koronavirüs tedbirleri kapsamında eve kapandığı ve kedileriyle daha çok vakit geçirdiği bir dönemde olması önemli." diyor ve şu ifadeleri kullanıyor:

"Böylece insanlar kedilerinin düşüncelerini anlayabilir ve önemli bir bağ kurabilir."

Uygulama hem Google Play Store ve Apple App Store'da kullanıma sunulmuş durumda.

Henüz gelişiminin başlangıcında olduğu için uygulama hakkındaki yorumların bir kısmı olumsuz. Bazı kullanıcılar uygulamanın hatalarından dert yanıyor.

Bir kullanıcı, "Kedim için yaptığı tercümelerin tamamına yakınında 'aşık oldum' diyor. Kedimin bana gerçekten aşık olduğunu düşünmek hoşuma gitse de, oyun oynarken tısladığında bile aynı çeviriyi yapması sebebiyle inandırıcılığını kaybediyor." ifadelerini kullanmış.

"Muhtemelen hiçbir zaman..."

İngiltere'deki Wood Green Hayvan Derneği'nden Juliette Jones, "Çoğu kedi insanlarla iletişim sağlamak için miyavlar, çünkü insanların onların çıkardığı seslere tepki verdiklerini bilirler" diyor.

Jones, uygulamada kedi sahiplerinin önce kedilerinin seslerini kaydedip anlamlarını kendileri seçmesi gerektiğini, bu sebeple yanlış anlaşılmaların olabileceğini söylüyor ve şunları ekliyor:

"Burada bazı tutarsızlık durumları olabilir. Örneğin, bir kedi mırıldanıyorsa bu her zaman rahatladığı ve mutlu olduğu anlamına gelmiyor olabilir. Aynı zamanda, ilgi istediği veya bir şeyden rahatsız olduğu anlamına da içeriyor olabilir.

"Bu nedenle uygulamayı şu anki haliyle sadece eğlence maksadıyla kullanın, kedinizin isteklerini anlamak için kullanmayın."

'Let's Talk About Cats' adlı kitabın yazarı Anita Kelsey ise, "Muhtemelen hiçbir zaman kedi miyavlamalarını insan kelimelerine tercüme etmeyi sağlayamayacağız." diyor ve ekliyor:

"Mümkün olan tek şey, onların insan perspektifinden ne demek istediğini anlamaya çalışarak eğlenceli vakit geçirmek olur. Bu uygulama da eğlenceliye benziyor ve kedinizle eğlenmekten hiçbir zaman zarar gelmez."


 

Yorumlar (1)