Jüpiter'in Dünya'yı yutacak büyüklükteki dev lekesinin en net fotoğrafı çekildi

Hubble Uzay Teleskobu, şimdiye kadar Jüpiter'e ilişkin gönderdiği en net fotoğrafı çekti. Fotoğrafta, Dünya'yı yutabilecek boyuttaki dev kırmızı lekenin hala oldukça büyük olduğu görülüyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.09.2020, 01:00
Jüpiter'in Dünya'yı yutacak büyüklükteki dev lekesinin en net fotoğrafı çekildi

Adını Amerikalı astronom Edwin Hubble'dan alan ve 1990 senesinde Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya'nın etrafındaki yörüngeye taşınan Hubble Uzay Teleskobu'ndan muhteşem fotoğraflar gelmeye devam ediyor.

2021 senesinde fırlatılacak olan James Webb Uzay Teleskobu'nun göreve başlamasıyla görevi bitecek olan Hubble, şimdiye dek çektiği en güzel Jüpiter karelerinden birini dünyaya gönderdi.

Gelen fotoğrafta Jüpiter'in devasa kırmızı lekesiyle, ondan biraz daha küçük olan beyaz lekesi çarpıcı bir şekilde net görülüyor.

(Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen o fotoğraf)

Kırmızı leke hala çok büyük

Önceden yapılan araştırmalarda kırmızı lekeyi oluşturan fırtınanın son demlerini yaşadığı ve ortadan kaybolabileceği gösteriliyordu. Fakat bilim insanları, bu lekenin halihazırda dünyamızı yutabilecek kadar bir büyüklüğünün olduğunu ve küçülme hızının ise yavaşladığını kaydediyor.

Gelen fotoğrafta ayrıca, bilim dünyası için yeni olan dev gaz fırtınaları da bulunuyor.

Fotoğrafta sol kısımda görünen gök cismi ise Jüpiter'in uydusu Europa olarak adlandırılıyor. Europa'daki buzla kaplı yüzeyin altındaki devasa okyanuslar ise dünyanın dışındaki yaşamın keşfi için en güçlü adaylardan biri olarak biliniyor.

Yorumlar (0)