Japon bilim insanları dünyanın ilk “düşünen robotunu” geliştirdi 

Japon bilim insanları, laboratuvar ortamında çoğalttıkları canlı beyin hücrelerini kullanarak dünyadaki ilk düşünen robotu geliştirdi. Yapay zeka ile desteklenen robot, algoritma yanlış karar verdiğinde beyin hücreleri tarafından uyarılıyor ve bu sayede doğru karar alınabiliyor. Uzmanlar, artık “kendi iradesine sahip makineler” çağının başladığını belirtiyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.10.2021, 16:09
Japon bilim insanları dünyanın ilk “düşünen robotunu” geliştirdi 

Japon bilim insanları, engellerin ve duvarların etrafından dolaşabilen dünyanın ilk “düşünen” robotunu üretmeyi başardı. Tokyo Üniversitesi araştırma grubu tarafından üretilen robot, laboratuvarda büyütülen beyin hücreleri ve hücrelere verilen elektrik ile geliştirildi. Yapay zeka ile desteklenen robot, küçük bir labirentte yolunu başarılı şekilde bulmayı başardı.  

“Fiziksel rezervuar hesaplama” ismi verilen teknik ile üretilen bu robot, beyin dalgalarını anlamlandırıp engelleri aşabilmesiyle daha şimdiden dünya çapında ün kazandı. Prof. Dr. Hirokazu Takahashi tarafından yazılan rapora göre robottaki sinir hücreleri, bir beyinden alınan canlı hücrelerin büyümüş halinden oluşuyor.  



İlk defa bir robot, yanlış kararı uygulamadı 

Testler sırasında robotun algoritmasına yanlış karar verdirildi. Fakat robot, beyin hücrelerini kullanarak insan gibi düşündü ve doğru yolu buldu. Yaklaşık 7,5 santimetre çapında ve 5 metre yüksekliğinde olan bu robot ile birlikte iradesi bulunan ve insan gibi düşünen robotların çağı başlamış oldu. Bilim insanları da bu robot üzerinden bir konuşma yaparak, insanlar tarafından şu anda yapılan çoğu işin 50 sene içinde robotlar tarafından yapılacağını aktardı. Takahashi ise robotların deneyimlerinin artmasıyla birlikte artık daha karmaşık problemleri çözebileceklerini ifade etti. 

Yorumlar (0)