James Webb'ten yeni keşif

James Webb Uzay Teleskobu, yaşam için gerekli olan elementleri ihtiva eden ve Dünya'ya yaklaşık olarak 500 ışık yılı uzaklıkta yer alan bir moleküler bulut tespit etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.01.2023, 00:27 26.01.2023, 15:51
James Webb'ten yeni keşif

NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, bahse konu araştırmanın, James Webb Uzay Teleskobu'nun bir programında yer alan 'Buzul Çağı Projesi' çerçevesinde yapıldığı belirtildi.

Uzmanların, James Webb Uzay Teleskobu'yla gezegenimizden yaklaşık olarak 500 ışık yılı uzaklıktaki 'Chamaeleon I' isimli bir moleküler bulutun -263 derecede yer alan araştırılması çok güç olan bir bölgesini incelediği vurgulandı.

İnceleme altına alınan moleküler bulutların şu ana değin ölçülmüş en soğuk ve en derin buzlar olduğu bilgisi aktarıldı.



"Yepyeni bir pencere"

Araştırmada, söz konusu buluttaki buzlarda yaşam sürdürülebilir bir ortam için gerekli olan kükürt, nitrojen, oksijen, hidrojen ve karbon gibi temel elementler saptandığı, James Webb Uzay Teleskobu ile gerçekleştirilen gözlemin bir hayli kritik bir bulgu olabileceği bildirildi.

Leiden Gözlemevi'nde görev yapan Melissa McClure, araştırma neticelerine dair, "Bu gözlemler, hayatın yapı taşlarını oluşturabilmek için gerekli olan karmaşık ve basit moleküllerin oluşumuna ilişkin yepyeni bir pencere daha açıyor." dedi. 

Yorumlar (0)