İşte Dünya'daki en eski madde!

Araştırmacılar, 1960'ların sonunda dünyaya düşen bir göktaşının üzerinde 7,5 milyar yıl öncesine ait yıldız tozu buldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.01.2020, 09:31 14.01.2020, 10:14
İşte Dünya'daki en eski madde!

ABD ve İsviçre'den bir grup araştırmacı, Avustralya'ya 1969 yılında düşen Murchison meteorunun bir bölümünde bulunan güneş öncesi parçacıkları inceledi. Elde edilen sonuçlar akademik bir makale olarak yayınlandı.

"Yıldızlardan gelen gerçek yıldız tozu"

Makalenin başyazarı Chicago Üniversitesi'nden Doç. Dr. Philipp Heck, inceledikleri parçacıkları "yıldızlardan gelen katı numuneler ve gerçek yıldız tozu" olarak adlandırdı.

En yaşlı toz parçacıkları, Güneş Sistemi henüz oluşmadan ortaya çıktı. Yıldızlar ölünce, onu meydana getiren parçacıklar da patlamayla uzay boşluğuna saçıldı.

"Güneş öncesi parçacık" olarak tanımlanan bu tozlar, yeni yıldız, gezegen, uydu ve göktaşlarının oluşumunun bir parçasına dönüştü.

"Çürümüş fıstık ezmesi gibi kokuyordu"

Yaptıkları çalışmaya göktaşının üzerindeki parçaları toza çevirerek başladıklarını belirten bilim insanı Jennika Greer, "Tüm parçalar ayrıştırıldıktan sonra ortaya sert yapısı olan, macuna benzer bir şey çıktı. Çürümüş fıstık ezmesi gibi kokuyordu" ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar daha sonra bu macunumsu maddeyi asitte eritti ve geriye sadece yıldız tozu kaldı.

Doç. Dr. Heck yaptıkları işlemin "iğneyi bulmak için samanlığı yakmaya" benzediğini söyledi.

Buldukları yıldız tozunun üzerindeki elementleri inceleyen araştırmacılar, bu maddenin yaşının 7,5 milyar yıl olduğunu belirtti.

Dünya ve Güneş'in yaşı ne kadar?

Şimdiye dek bulunan bu tarz parçacıkların yaşının genellikle 4,6 ile 4,9 milyar yıl aralığında olduğu belirtiliyor. Güneş'in 4,6 milyar; Dünya'nın ise 4 buçuk milyar yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)