İlk kez bu kadar net: İşte Mars'ta gün batımı...

NASA'nın Mars'taki uzay aracı Curiosity, Kızıl Gezegen'deki çarpıcı gün batımının görüntülerini Dünya'ya gönderdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.03.2023, 11:02
İlk kez bu kadar net: İşte Mars'ta gün batımı...

NASA'nın MSL misyonunun bir parçası olarak Mars'ta yer alan Gale kraterinde keşifte yer alan otomobil büyüklüğündeki keşif aracı Curiosity, 2012 senesinden bu zamana dek kızıl gezegendeki faaliyetlerini sürdürüyor.

Keşif aracının görevlerinin içinde Mars jeolojisini ve iklimini incelemek, Mars'ta öncesinde yaşam olup olmadığını ve su barınabirliğini araştırmak, gezegen yerleşimiyle ileri zamanlardaki insansı keşiflerin mümkün olup olmadığını araştırmak bulunuyor.

Mars'ta gün batımı görüntüleri yakalandı

NASA'nın Mars'ta yer alan Curiosity, Kızıl Gezegen'deki çarpıcı gün batımının görüntülerini paylaştı.

2 Şubat tarihinde kaydedilmiş olan son görüntülerde Mars'ta Güneş'in alçaldığı ve ışık hüzmelerinin bir bulut kümesini aydınlattığı görüldü.

Alacakaranlık olarak da bilinen bu gün batımı ışıkları ilk defa Kızıl Gezegen'de böylesine net bir şekilde fotoğraflanabildi.

Mars bulutlarının büyük bir kısmı su buzundan meydana geliyor ve genellikle bunlara da 60 kilometreden yukarıda rastlanmıyor.

Bununla beraber yeni görüntüdeki bulutların hem daha yüksek bir rakımda hem de daha soğuk olduğu görülüyor.

27 Ocak tarihinde kaydedilmiş olan görüntülerde tüy şeklinde olan bir dizi renkli bulut bulunuyor. Bunlar gün batımının hemen ardından görüntülendi.

NASA araştırmacıları tarafından Mars'taki bulutların nerede ve ne zaman oluştuğuna bakılarak gezegenin sıcaklıkları, atmosferi ve rüzgarları daha iyi anlaşılabiliyor.

Yorumlar (0)