Erp Nedir? Erp Ne İşe Yarar?

ERP yani kurumsal kaynak planlama işletmelerin verimliliğinin arttırılması için geliştirilen yazılımlara verilen genel bir isimdir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.08.2020, 18:47
Erp Nedir? Erp Ne İşe Yarar?

Bu yazılımların amacı işletme kaynaklarını birlikte ele alarak uçtan uca yönetilmesini sağlamak, bu kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanılmasına katkıda bulunmak ve kaynak teşvikini geliştirmek için destek vermektir. Bu amaçla erp işlemi yapabilmek için bilgisayarlar aracılığıyla birtakım yazılım ve donanımlar kullanılır. Hazırlanan erp projeleri büyük ölçekli ve hızlı yararlara sahiptir. Böylece verimlilik artışı, maliyet tasarrufu, hızlı ve etkili karar mekanizması gibi avantajlar elde edilebilir. Bu uygulama ile ulaşılmak istenen temel amaç işletmeye ait verileri bir araya getirerek buradan anlamlı sonuçlara varabilmektir. Gerekli hallerde bunun için iki ya da daha fazla sayıda yazılım bir araya getirilerek kullanılabilir.

Erp Ne İşe Yarar?

Erp uygulaması sayesinde işletmeler faaliyetlerini ve iş tiplerini yönetebilir hale gelir. Bu uygulama sayesinde yazılım modülleri tek bir çatı altında toplanır. ERP yani kurumsal kaynak planlama yazılımı içerisinde birbirinden bağımsız olarak çalışan pek çok uygulama vardır. Satış sonrası hizmetler, üretim yönetimi, iş zekası, finans yönetimi, bakım yönetimi, malzeme stok yönetimi, kalite yönetimi, satış yönetimi, dış ticaret yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi ve insan kaynakları yönetimi bunlar arasında yer alır. Bu uygulamaların hepsinin tek bir çatı altında birleştirilmesiyle erp yazılımı elde edilir. Bu sayede işletme zamanını verimli kullanabilir ve maliyetlerini düşürebilir hale gelir. Farklı departmanlar arasında uyum yakalayarak aynı dilin konuşulmasını sağlayan erp objektif bir karar alınmasına zemin hazırlar.

ERP Sistemleri

Günümüzde gerçek ve komple erp sistemleri bulmak zor olacaktır. Mevcut sistemi satın alan işletmelerin sistemleri ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilebilir. Bu durumda ilgili modüller üzerinde tekrar mühendislik çalışması yapılır. Mevcut erp sistemleri işletmelere ait çeşitli yazılım modüllerinin tek bir çatı altında birleşmesini sağlar. Minimum maliyetle yapılan bu uygulama neticesinde kullanışlı ve basit ERP çözümleri elde edilebilir. Her modül kullanıcıya göre yetkilendirilerek bu sayede personele uygun bir arayüz oluşturulabilir. Bu sayede örneğin üretim alanında faaliyet gösteren bir işletme alanına giren tüm konularla alakalı ERP sistemini kullanabilir.

Yorumlar (0)