Beyin çipi, bir maymun üzerinde denendi: Görüntüler yayınlandı

Neuralink şirketinin ürettiği, saç telinden daha ince olduğu görülen ve bin beyin nöron aktivitesini takip edebilen beyin çipinin maymunlar üzerindeki deneyi gerçekleştirildi.   

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.04.2021, 11:47 11.04.2021, 12:19
Beyin çipi, bir maymun üzerinde denendi: Görüntüler yayınlandı

Elon Musk’ın kurucusu olduğu Neuralink şirketi, geçen senenin yaz aylarında, madeni para büyüklüğünde bir beyin çipinin tanıtımını gerçekleştirmişti. 

Saç telinden daha ince beyin çipi

Neuralink firması, bir saç telinden daha ince olan ve 300’den daha fazla elektrot içeren çipin, bin beyin nöronunun etkinliğini izleyebileceğini açıklamıştı.

Söz konusu cihazın üretimiyle ilgili açıklamalarda bulunan Elon Musk, bu cihazın, nöroloiik rahatsızlıkları iyileştirme ve yapay zekaya karşı girişilen savaşı kazanmasına yardım edeceğini ifade etmişti. Şubat ayında yaptığı değerlendirmelerde Musk, geliştirilen beyin çipinin, yapılan incelemelerde maymunun, zihinsel etkinlikler ve oyunlar oynamasını sağladığını aktarmıştı. Elon Musk, bu iddialarını kanıtlamak için beyin çipinin, bir maymun üzerindeki deneyine ait görüntüleri paylaştı.

9 yaşındaki bir maymun üzerinde denendi

Paylaşılan görüntülerde, 9 yaşında olduğu belirlenen Pager isimli makak maymununun, beyninin iki tarafına da bilgisayarla bağlantılı olan Neuralink çipi yerleştirildi. Bunun üzerine maymunun, joystick aracılığıyla ilk olarak ekrandaki turuncu bir küpün içerisine top yerleştirmeye çalıştığı görüldü. Bilim adamları, bluetooth bağlantısıyla çipleri aktif edip Pager isimli maymunun beyin aktivitesini kayıt altına aldı ve şunları aktardı:

"Birden çok beyin nöronunu kayda alıp etkinliklerini, kod çözücü algoritması sistemine yükleyerek, Pager’ın amaçlanan el hareketlerini gerçek zamanlı bir şekilde tahmin ediyoruz. Pager, bu oyunu oynadığı sırada yüzlerce binlerce nörondan ateşleme oranlarını gerçek zamanlı bir şekilde kablosuz bağlantı yoluyla bilgisayara yayınlıyoruz." 

Deneyin sonraki aşamasında pong adlı oyunda Pager'ın, sadece elini aşağı veya yukarı hareket ettirmeyi düşünüp raketi kontrol etmeye çalıştığı aktarıldı. Bilim adamları, yüksek oranda başarıyla gerçekleşen deneyden sonra, geliştirdikleri bu çip vesilesiyle bir hayvanın daha zor seviyelerdeki oyunları oynayabileceğini açıkladı.

"Felç hastaları telefonlarını kullanabilecek"

Elon Musk, deneyden sonra sosyal medya hesabından açıklama yayınladı ve geliştirilen beyin çiplerinin, felç hastalığı bulunanların, zihinleriyle telefonlarını kullanmasına imkân vereceğini açıkladı.Telefonunu normal bir şekilde baş parmağıyla kullanan birine göre felçi kişilerin daha hızlı kullanabileceğini söyleyen Musk, bu çiplerin önümüzdeki dönemlerde sinirsel rahatsızlıklar veya omurga yaralanmaları yaşayan kişilerin tekrar yürümesini sağlayacağını aktardı ve şöyle devam etti:

"Cihaz, kafatası ile aynı hizada ve kablosuz bir şekilde şarj edilebiliyor. Tamamen normal hisseder ve görünürsünüz. Cihazın sonraki modelleri, beyinde yer alan Neuralinkler, vücut duyusal nöron kümelerindeki Neuralinklere sinyalleri transfer edebilecek, bu şekilde mesela paraplejiklerin tekrar yürümesine imkân sağlayacak. İlk Neuralink cihazıyla felçli bir insanın, akıllı telefonu baş parmağını kullanan bir insana oranla daha hızlı kullanmasına imkân sağlayacak.”

“Bunama ve alzheimer hastalıklarına çare olacak”

Elon Musk, bu Neuralink cihazının sadece felçli insanlara yardımcı olmakla kalmayacağını ve Alzheimer, bunama, Parkinson gibi rahatsızlıkları bulunan insanları kurtaracağını iddia etmişti. Bunun dışında cihazın depresyon, işitme kaybı, uykusuzluk gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olacağını açıkladı. İnsanların yalnızca düşünerek iletişim kurmalarına bu cihazın imkân vereceğini söyleyen Musk, insanların, anılarını veya hatıralarını “muhafaza etmesine”, "indirmelerine", bu anıları yeni bir bedene aktarmasına imkân sağlayacağını da dile getirmişti.

Yorumlar (0)