Bayraktar Kızılelma bir aşamayı daha geçti

Yüksek hızlara ulaşarak yapılan 'Sistem Tanımlama Testi'nde Bayraktar Kızılelma ilk defa iniş takımlarını gövde içine alarak yüksek hızlarda gerçekleştirdiği manevra testlerini başarılı bir şekilde tamamladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.04.2023, 22:23
Bayraktar Kızılelma bir aşamayı daha geçti

Baykar tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, firma tarafından tamamen öz kaynaklarla özgün ve milli olarak geliştirilen insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma'nın uçuş test kampanyası öngörülen doğrultuda sürüyor. 

Bu kapsamda Bayraktar Kızılelma iniş takımları kapalı vaziyette ilk uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Böylelikle gökyüzündeki testleri süren Bayraktar Kızılelma uçuş test kampanyası çerçevesinde önemli bir aşamayı daha geçti.

Ülkemizin ilk insansız savaş uçağı bugün (18 Nisan) Tekirdağ’a bağlı Çorlu ilçesinde yer alan AKINCI Uçuş Test ve Eğitim Merkezi’nde çok daha yüksek hızlarda ilk defa iniş takımları kapalı vaziyette gerçekleştirdiği manevra ve sistem tanımlama testlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Bayraktar Kızılelma, test çerçevesinde pist üzerinden alçak irtifada yüksek hızlarda geçişler gerçekleştirdi.

Seri üretim önümüzdeki sene başlıyor

Edinilen bilgiler doğrultusunda, şu ana değin iki prototipi başarılı bir şekilde üretilen uçağın üretim ve geliştirme çalışmaları sürüyor. Bayraktar Kızılelma'nın 2024'te seri üretimine geçilmesi öngörülüyor.

Bayraktar TB3 SİHA ve Bayraktar Kızılelma, dünyanın ilk SİHA gemisi olacak olan TCG Anadolu'nun 10 Nisan tarihinde düzenlenen envantere kabul merasiminde uçuş güvertesindeki yerini aldı.

Merasimde üretilen ikinci prototipi de sergilenen Bayraktar Kızılelma'nın 2025'te TCG Anadolu'dan uçuş testlerine başlaması amaçlanıyor.

Bayraktar TB3 SİHA ve Bayraktar Kızılelma, 17 ila 23 Nisan tarihlerinde İstanbul Sarayburnu Limanı'nda yurttaşların ziyaretine açılan TCG Anadolu'nun uçuş güvertesinde sergileniyor.



Rekor sürede uçtu


Baykar'ın tamamen öz sermayesi ile yola çıktığı proje 2021 senesinde başladı. 14 Kasım 2022 tarihinde üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numarasına sahip Bayraktar Kızılelma, Çorlu'ya intikal etti. Burada yer testlerini hızlı bir biçimde başarıyla geçtikten sonra 14 Aralık 2022'de ilk uçuşunu yaptı. Bayraktar Kızılelma bir sene gibi rekor bir süre zarfında gökyüzü ile bir araya geldi. 23 Ocak 2022'de ikinci uçuşuyla birlikte 'Sistem Tanımlama Testi'ni de başarıyla bitirdi. 30 Mart'ta ise üçüncü uçuşuyla 'Orta İrtifa Sistem Tanımlama Testi'ni geçti.

İHA ve SİHA'lardan elde edilen deneyimlerle Türk teknisyen ve mühendisleri tarafından geliştirme faaliyetleri süren Bayraktar Kızılelma, yerli ve milli hava-hava mühimmatlarıyla birlikte hava hedeflerine karşı da büyük bir etkinlik sağlayacak.

Söz konusu uçak özellikle kısa piste sahip olan gemilere iniş kalkış yetenekleriyle muharebe sahasında bir devrim gerçekleştirecek olan bir platform olacak.

Ülkemizin inşa ettiği TCG Anadolu Gemisi'nde olduğu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yeteneklerine sahip olacak bir şekilde geliştirilen uçak, bahse konu becerisi sayesinde denizaşırı misyonlarda çok önemli roller üstlenecek. Bu yeteneğiyle Mavi Vatan'ın korunmasında da aktif bir şekilde rol alacak.

Milli olarak geliştirilen bütün mühimmatları kullanacak olan Bayraktar Kızılelma, planlanan 1,5 ton faydalı yük taşıma kapasitesiyle de büyük bir kuvvet çarpanı olacak. Uçağa entegre edilecek olan AESA radar ile birlikte yüksek durumsal farkındalık da kazandırılacak.

Tasarımından gelen düşük radar izi sayesinde en zor misyonları dahi başarılı bir şekilde gerçekleştirecek olan Bayraktar Kızılelma'nın altı ton kalkış ağırlığına sahip olması amaçlanıyor.



Harp sahasında dengeler değişecek

İHA'lardan farklı olarak agresif manevralar yaparak adeta insanlı savaş uçakları gibi hava muharebelerine girebilecek olan Bayraktar Kızılelma, söz konusu özelliğiyle savaş sahasında dengeleri tamamen değiştirecek.

İHA ve SİHA'lardan elde edilen deneyimlerle Türk teknisyen ve mühendisleri tarafından geliştirme faaliyetleri süren Bayraktar Kızılelma, yerli ve milli hava-hava mühimmatlarıyla birlikte hava hedeflerine karşı da büyük bir etkinlik sağlayacak.

Yorumlar (0)