Alman bilim insanları ışık hızına yakın elektrik iletmeyi başardı!

Almanya’daki Konstanz Üniversitesi’nden bilim insanları elektronları saniyenin katrilyonda birinden daha az sürede iletmeyi başardı. Bu buluş sayesinde elektrik ışık hızına yakın seviyede iletilebilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.12.2019, 17:28 29.12.2019, 17:37
Alman bilim insanları ışık hızına yakın elektrik iletmeyi başardı!

Veri transferi ve hesaplama söz konusu olduğunda elektriğin daha hızlı bir seviyede iletilmesinin faaliyete geçmesi gibi birçok alanda kolaylaştırıcı rol oynayacağı şimdiden kendini gösteriyor.

Femto saniyeden daha az sürede elektron iletiminin deney düzeneğindeki elektronlar, ultra hızlı lazerle özel olarak üretilen ışık dalgası kullanılarak hareket ettirildi. Bu buluşun endüstride kullanılmasına çok zaman olduğu da konunun uzmanları tarafından kaydedildi.

Güncel teknolojideki en hızlı elektron iletim hızı, saniyenin trilyonda birine tekabül ediyor.

Almanya'nın Konstanz şehrinede bulunan Konstanz Üniversitesi'nden araştırmacılar, oluşturdukları deney düzeneğiyle, ultra kısa ışık atımlarını hareket ettiren, gerekli nano yapıları kurdular. Kullandıkları lazerle ölçülebilir bir akım yaratma üzere saniyede 100 milyon tek çevrim yapabilen ışık atımı yollayabiliyordu. Papyon şeklindeki nano ölçekli altın anten kullanılarak, atıma dair elektrik alanı 6 nano metre genişliğine sahip bir boşlukta biriktirildi. Araştırmacılar, bu deney düzeneğiyle, femto saniyeden daha az bir sürede elektrik akımını değiştirebildi.

Yorumlar (0)