Ağrılı öğrencilerin yaptığı “robot atmaca” birinci oldu, TEKNOFEST’te sergilendi 

Havalimanı ve tarım arazileri çevresindeki kuş sürülerini uzaklaştırmak için 3 gencin tasarladığı robot atmaca, TEKNOFEST’te sergilendi. 9 ayda tasarlanan kuş, 2 senede yapıldı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.09.2021, 18:00 27.09.2021, 12:38
Ağrılı öğrencilerin yaptığı “robot atmaca” birinci oldu, TEKNOFEST’te sergilendi 

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivallerinden biri olan TEKNOFEST, genç yeteneklerin tasarımlarını Atatürk Havalimanı’ndaki sergi alanında sergiliyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve tasarımlarını sergileyen gençler arasında bu sene Ağrılı 3 genç de bulunuyor. Ağrı’dan gelen Kemalettin Demirbaş ve 2 yeğeninin sergilediği robot atmaca, büyük ilgi gördü. 



18 farklı çizim ile birinciliğe 

Resim öğretmenliği öğrencisi Rumeysa, kardeşi Habip ve amcaları Kemalettin Demirbaş, 2 senedir robot atmaca üzerinde çalıştıklarını ve yalnızca tasarım için 9 aylarını ayırdıklarını belirtiyor. Havalimanları ve tarım arazileri çevresine dolaşan kuş sürülerini uzaklaştırmak ve askeri keşif amacıyla kullanılabilecek olan robot atmaca, fiber destekli maddelerle yapıldı. Kuşa son halini vermek için 18 farklı çizim yapıldığını ifade eden Rumeysa ve ailesi, bu seneki yarışmada birinci oldu.  



2 yıl sonunda ilk uçuşu yaptı 

Yeğeni Habip ile hastaneler arasında tıbbi numune taşıyan ilk drone aracını geliştirdiklerini belirten amca Demirbaş, bu ve benzeri projelerde istedikleri sonuçları almadıkları için yeni projeler üzerinde çalıştıklarını ve 2 sene önce de robot atmaca projesine başladıklarını şu cümlelerle aktarıyor: “Yeni projemize başlarken avcı kuşları yakından inceledik. Robot kuş projesine başlarken özellikle kamufle özelliğini kullanmak istedik. 2 senenin sonunda da ilk uçuşu gerçekleştirdik. Projemiz hala gelişim aşamasında. Bu ürüne kamera ve harita da eklemeyi düşünüyoruz. Bu kuş, doğadaki benzerlerini taklit ediyor. Hedefler fark etmeden bilgi toplama özelliğine sahip. Diğer hava araçlarından farkı ise oldukça sessiz olması. 50 metre ve üzerinde yapılan uçuşlarda neredeyse hiç ses duyulmuyor.” 



Robot atmaca, kanat çırparak uçabiliyor 

Yeğen Habip Demirbaş, robot atmacanın özellikleri hakkında şu bilgilendirmelerde bulundu: “Robot atmaca, diğer hava araçlarından farklı olarak kanat çırpıyor. Pervane ile çalışmıyor. Kanat açıklığı 1 metre, boyu ise 80 santimetre. Yaklaşık 350 gram ağırlığında. Bir atmaca boyutunda ürettik ki doğadaki benzerleri ile uyumlu olsun. 500 mil amperlik pille kanar çırparak 20 dakika boyunca uçabiliyor. Süzülme ile birlikte havada 40-50 dakika kalabiliyor. Kuyruğu sayesinde de kolayca manevra yapabiliyor. İrtifa da kuyruk ile yükseltiliyor. Pil dışında her şeyi biz yaptık. Diğer hava araçlarından farklı olarak da bu aracın yazılımını, oynadığımız algoritmalar ile kendimiz yaptık.” 

Yorumlar (0)