habernediyor.com

Ukrayna’da tarım krizi: Savaş mağduru çiftçiler zor durumda

TARIM

Rus işgalinin başladığı ilk günden bu yana Ukrayna’da tarım krizi yaşandığını dile getiren Ukrayna Tohum Derneği Başkanı Syuzana Grigorenko, çiftçilerin korku içinde çalıştıklarını dile getirdi. 

Rus ordusunun Ukrayna’ya girmesiyle birlikte pek çok çiftçinin üretim konusunda kararsız kaldığını dile getiren Grigorenko, limanların kapalı tutulmasının ihracata büyük bir darbe vurduğunu dile getirdi. Savaşın uzaması halinde krizin derinleşeceğini vurgulayan Grigorenko, “Rus ordusunun ülkemize yönelik saldırıları sonrası çiftçilerimiz ne yapacağını bilemez hale geldi. Kimse güvenli şekilde çalışamıyor” şeklinde konuştu. 

“Donbas bölgesinde bulunan çiftçiler savaş sebebiyle ekimlerini yapamadı”

Ukrayna’daki tarım alanları hakkında bilgiler veren Grigorenko, “Şuan çoğu tarım alanı ekilmiş vaziyette ama bilindiği üzere bazı kentlerimizi kaybettik. Özellikle Donbas bölgesinde bulunan çiftçiler savaş sebebiyle ekimlerini yapamadı. Hem hükümetin hem de tarım işletmelerinin ihracat konusunda endişe yaşadıklarını söyleyebiliriz. Ukrayna, ayda 5 milyon tona yakın ürünü ihraç eden bir ülke. Ancak geçen ay yalnızca 1 milyon ton ürünü ihraç edebildik. Limanların kapatılması sebebiyle geçen sene üretilen tahıllar da hala ihraç edilmeyi bekliyor. Üretilen bir kısım tahıl ise işgal altındaki topraklarda kaldı. Rusya bu ürünleri kendisi kullanıyor” ifadelerini kullandı. 

“Şu an küresel çapta bir buğday sorunu yaşanıyor”

Ukrayna yaşanan krizin dünyaya da ağır bedelleri olduğunu dile getiren Grigorenko, “Aslında bu sorun yalnızca bizim ülkemizle sınırlı kalacak bir sorun değil. Şu an küresel çapta bir buğday sorunu yaşanıyor. Ukrayna’da üretilen buğday bizim için yeterli seviyede ancak hala bir çatışma ortamı var. Bu sebeple hiçbir noktanın güvenliği garanti altında bulunmuyor. Bazı Asya ülkelerine baktığımızda, depolarında geçmiş senelerden kalan tahıllar olduğunu biliyoruz ancak özellikle Afrika ülkelerinde buna benzer imkânlar yok. Ukrayna bu noktada hayati önem taşıyor. Limanları bir an önce açmamız ve ihracata başlamamız lazım. Limanlar konusunda görüşmeler sürüyor ancak çözüm hala bulunamadı” dedi. 

“İşletmelerde çalışan çoğu işçi gönüllü olarak orduya katıldı”

Dünya tarım piyasasında Ukrayna’nın yüzde 8 gibi büyük bir dilimin sahibi olduğunu dile getiren Grigorenko, “Tarım işletmelerimiz de bu süreçte büyük zorluklar yaşıyor. İşletmelerde çalışan çoğu işçi gönüllü olarak orduya katıldı. Bir kısmı ise zorunlu olarak orduya çağrıldı. İşletmelerde kalifiye personel sayısının azalması sonrası bu alanda bir başka kriz de patlak vermiş oldu” şeklinde konuştu. 

“Çoğu bölgede yeterli seviyede akaryakıt bulmak mümkün değil”

Ülkedeki akaryakıt kıtlığının da önemli seviyelere yükseldiğini belirten Grigorenko, “Akaryakıt sorunu da tarım üretimine darbe vuruyor. Çoğu bölgede yeterli seviyede akaryakıt bulmak mümkün değil. Bazı kentlerde ise hiç yok. Tarım üretiminde yakıt olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Yakıt yetersizliği sebebiyle ülkede tarım sorunu daha da karışık bir hal aldı” ifadelerini kullandı. 

“Rus işgalciler tarafından ele geçirilip sonra geri alınan tarlaların hepsinde mayın bulunuyor”

Ukrayna’daki pek çok tarlaya mayınlar yerleştirildiğini belirten Grigorenko, “Rus işgalciler tarafından ele geçirilip sonra geri alınan tarlaların hepsinde mayın bulunuyor. Mayınları 1-2 günde temizlemeniz imkânsız. Bu uzun bir süreç istiyor. Bu bölgelerde mayınların patlaması sonucu bazı çiftçilerimizi kaybettik” dedi. 

“Bu sene 14 milyon hektar alan ekilecek”

Ukrayna’daki ekim döneminin 10 Haziran’a kadar uzadığını belirten Grigorenko, “Tüm zorluklara rağmen bir şekilde üretmeye çalışıyoruz. Bu sene 16 milyon hektar alan yerine toplam 14 milyon hektar alan ekilecek. Yine zorlu bir ekim döneminin bizi beklediğini biliyoruz. Ancak mücadele etmeyi sürdürmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

 “Bilgisayarlarımızda bulunan dokümanları dahi götürdüler”

Kiev’e bağlı Nemişaeve köyünde çiftçilik yapan Natalya Berenda ise yaptığı açıklamada Rus saldırıları sebebiyle çoğu tarım alanının zarar gördüğünü dile getirerek, “Rus ordusu köyümüze girdi ve 1 ay boyunca burada kaldılar. Çok zor bir dönemdi. Çalıştığımız işletmeye ait bütün araçlar zarar gördü. Tarım alanlar tahrip edildi. Bilgisayarlarımızda bulunan dokümanları dahi götürdüler. Tohumlarımızın hepsi çalındı” şeklinde konuştu. 

“Bu yıl üretim düşük olacak”

Köylerinde bulunan tarım alanlarına Rus ordusu tarafından mayınlar yerleştirildiğini dile getiren Berenda, “Mayınlar sebebiyle ekimlere başlayamadık. Normalde nisan ayından başlamamız gerekiyordu. Mayınların temizlenmesini beklememiz gerekiyor. Mayınlar sebebiyle hayatını kaybeden çiftçilerimiz oldu. Tarım alanlarındaki bu tür sıkıntılar sebebiyle bu yıl üretim düşük olacak” dedi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.