Hindistan, o ürünün ihracatını yasakladı! 

Hindistan hükümeti, ülkedeki gıda güvenliğini kontrol altına alabilmek ve fiyatları yeniden düzenleyebilmek için buğday ihracatının yasaklandığını açıklandı. 

TARIM 15.05.2022, 10:15 15.05.2022, 16:28
Hindistan, o ürünün ihracatını yasakladı! 

Ukrayna’daki savaş sonrası özellikle gıda fiyatlarında sert dalgalanmalar yaşanırken, Hindistan’dan dikkat çekici bir hamle geldi. Dünya genelinde fiyatı hızla artan buğday ile ilgili radikal bir karar alan Hindistan hükümeti, ülkede buğday ihracatını yasaklayan kanunu yürürlüğe soktu. 

Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Resmi Gazete’de de yer alan karar sonrası, uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde dünya gıda sektörünün yeni bir krizin eşiğinde olabileceği belirtildi. Bir süredir ülke içindeki gıda fiyatlarını kontrol altına alabilmek için çalışmalar yürüten Hindistan hükümeti, buğday ihracatını yasaklayarak bu zamana kadarki en radikal adımlarından birini atmış oldu. Hindistan’ın aldığı bu kararın en çok komşu ülkeleri etkilemesi bekleniyor. 

Ukrayna depolarında 40 milyon ton tahıl ihraç edilmeyi bekliyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte buğday fiyatlarında da tarihi yükselişler görüldü. Avrupa’nın en önemli buğday üreticileri arasında yer alan Ukrayna’da bu kapsamda ihracat krizi devam ediyor. Ukrayna savaşı sebebiyle buğday fiyatları 2008 yılından bu yana en yüksek seviyelere erişti. Ukrayna’dan yapılan açıklamada her alanda ihracatın kesintiye uğradığı belirtilerek, 40 milyon tona yakın tahıl ürünün depolarda bekletildiği vurgulandı. 

Ukrayna savaşı buğday krizine neden oldu

Rusya da Ukrayna kadar önemli bir buğday üreticisi ülke olarak ön plana çıkıyor. Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya’ya uygulanan sert yaptırımlar da küresel olarak buğday fiyatlarında tırmanışa sebep oluyor. Savaş sebebiyle ülke dışına hiçbir ürününü ihraç edemeyen Ukrayna, bu alanda tedarik zincirinin büyük bir kısmını da kaybetti. 

Hindistan’daki aşırı sıcaklar sonrası buğday üretimi risk altında

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası buğday açığı bulunan ülkeler Hindistan’a yöneldi. Ancak Hindistan’dan buğday ihracatına yönelik alınan yeni karar, pek çok ülkeyi yeni bir sorunla baş başa bıraktı. Dünyada en çok buğday üreten ikinci ülke konumunda bulunan Hindistan, bu sene bunaltıcı sıcaklarla boğuşuyor. Aşırı sıcaklar sebebiyle tarımsal verimin risk altında bulunduğu ülkede önlemler en üst seviyede tutuluyor. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede, Hindistan’da 1901 yılından bu yana en yüksek sıcaklıkların görüldüğü belirtildi. Bunaltıcı hava sebebiyle ülkedeki buğday üretimi de önemli ölçüde zarar gördü. 

Yorumlar (0)