Türkiye’de bir ilk! Artvin’deki asma köprüye turnike eklendi

Çoruh Nehri üzerinde bulunan ve Artvin Çoruh Üniversitesi’ne bağlanan asma köprüye üniversite yönetimi tarafından turnike eklendi. Türkiye’nin ilk turnikeli asma köprüsünü kullanmak isteyen öğrenciler, üniversite tarafından kendilerine verilen kimlik kartlarını turnikeye okutarak geçiş yapabiliyor. 

YAŞAM 06.06.2022, 10:56
Türkiye’de bir ilk! Artvin’deki asma köprüye turnike eklendi

Şehrin sosyal alanı ile Artvin Çoruh Üniversitesi’ni birbirine bağlayan asma köprü, 2016 yılında inşa edildi. Ancak bir süre sonra asma köprü, öğrenci olmayan kişiler tarafından daha sık kullanılmaya başlandı. Öğrencilerin geçiş güvenliğini riske atan bu durum sonrası köprü bir süreliğine geçişlere kapatıldı. Kısa süre önce bu konuda yeni bir karar alan üniversite yönetimi, köprünün üniversite tarafında bulunan çıkışına turnike eklemeye karar verdi. 

Köprünün diğer tarafında turnike bulunmuyor

Asma köprü ilk açıldığı dönemde turnike sistemi olmadığı için üniversitenin içine giren kişi sayısı da oldukça artmıştı. Bu durumun da güvenlik riski taşıması sebebiyle harekete geçen üniversite yönetimi, köprünün üniversite tarafında bulunan çıkışına turnike koydu. Köprünün diğer tarafında ise turnike bulunmuyor. Böylelikle köprüyü incelemek isteyen vatandaşlar, üniversite turnikelerine kadar rahatlıkla köprü üzerinde gezebiliyor. 

Yalnızca öğrenciler geçiş yapabiliyor

Köprüye eklenen turnikelerden yalnızca öğrenciler geçebiliyor. Üniversite tarafından kendilerine verilen öğrenci kimlik kartlarını okutarak turnikelerden geçen öğrenciler, uygulamadan memnun olduklarını dile getirdiler. Köprünün diğer tarafından bulunan sosyal tesis işletmecileri de alınan bu kararı olumlu karşıladıklarını vurguladılar. 

“Tamamen bizim güvenliğimiz amacıyla hayata geçirilen bir uygulama”

Turnikeler hakkında görüşlerini paylaşan Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü 2. sınıf öğrencisi Berat Yangın, “Bu turnike bizim için çok iyi oldu. Üniversite yönetimimiz tarafından tamamen bizim güvenliğimiz amacıyla hayata geçirilen bir uygulama. Üniversitemiz tarafından bizlere verilen öğrenci kimlik kartlarımız var. Onlar vasıtasıyla turnikeden geçiyoruz ve üniversitemize giriş yapıyoruz. Böylelikle üniversite içine kimliği belirsiz kişilerin girmesinin de önüne geçiliyor. Her sabah buradan asma köprüyü geçerek okulumuza giriyoruz. Bu da çok zevkli bir durum bizim için” şeklinde konuştu. 

“Turnikelerle birlikte daha güvenli bir geçiş imkânına sahip olduk”

Bir diğer Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü öğrencilerinden Süleyman Toktaş da turnikelerden memnun olduklarını belirterek, “Bu uygulama herkes için çok iyi oldu. Üniversiteye eskiden isteyen herkes girebiliyordu. Bu köprü üzerinde bazen çok yoğunluk oluyordu. Bizim güvenliğimiz açısından bu turnikelerin buraya eklenmesi bizi mutlu etti. Bir öğrenci olarak asma köprü üzerinden her sabah üniversiteye gitmek bambaşka bir duygu. Çoruh Nehri’nin güzelliği zaten tarif edilemez. Turnikelerle birlikte daha güvenli bir geçiş imkânına sahip olduk” dedi. 

“Bu aynı zamanda Türkiye’de bir ilk”

Köprünün diğer tarafından bulunan sosyal alan tesisleri esnaflarından Orhan Sevinç de doğru bir karar alındığını dile getirerek, “Eskiden turnike sistemi bulunmadığı için öğrenciler buradan geçerken büyük sorunlar yaşıyorlardı. Buradan geçişler artırınca köprüyü bir süre geçişe kapatmak zorunda kaldılar. Üniversiteye atanan yeni rektörümüz doğru bir hamle yaparak buralara turnikeleri yerleştirdi. Bu aynı zamanda Türkiye’de bir ilk oldu. Dışarıdan gelenler şaşkınlık yaşıyor. Sonra köprünün ilerisinde üniversiteye fark edince durumu anlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)