Türkiye Ağustos ayında son 33 yılın en kurak dönemini yaşadı

Türkiye’de bu yıl ağustos ayında etkili olan yağışlar, geçen yıl ağustos ayı yağışlarına oranla yüzde 60 azaldı. Böylece de ağustos ayında meydana gelen yağışlarda, son 33 yılın en düşük seviyesi görüldü.

YAŞAM 14.09.2023, 11:09
Türkiye Ağustos ayında son 33 yılın en kurak dönemini yaşadı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2023 Ağustos yağışları ile ilgili rapora göre, Türkiye geneli ağustos ayı yağışları, normalin ve geçen sene ağustos ayı yağışlarının altında kaldı.

Ortalama 6,4 milimetre yağış miktarının görüldüğü 2023 Ağustos'ta, 14,8 milimetre olan ağustos ayı normaline oranla (1991-2021) yüzde 57, 16,1 milimetre olan 2022 Ağustos ayı yağışına göre de yüzde 60 seviyesinde düşüş yaşandı.

Yağışlar, Türkiye'nin 7 bölgesinde de normaline oranla azaldı. Geçen yıla göre yalnızca Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde artış görüldü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ağustos ayına ilişkin Normalin Yüzdesi Metodu'na (PNI- Percent of Normal Index) göre hazırlanan ve meteorolojik kuraklık durumunu ortaya çıkaran Türkiye haritasında ise Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nin neredeyse tamamı, diğer bölgelerin ise büyük kısmı 'şiddetli kurak' (acil durum) olarak gösterildi.

Türkiye son 33 yılın en kurak ağustosunu yaşadı

Kuralık riski olmayan şehirler

Haritaya göre Aydın, İzmir, Denizli, Antalya, Muğla ile Mersin'in bir kısmı normal ve üzeri yani ‘risk yok’ olarak belirlendi. Erzincan, Tunceli Muş, Van, Siirt, Bitlis ve çevreleri ise yine haritada meteorolojik kuraklık açısından normal ve üzeri ‘risk yok’ alanlar olarak belirlendi.

Türkiye son 33 yılın en kurak ağustosunu yaşadı

En az yağış Mardin’de en çok yağış Rize’de

Ağustos ayı yağışlarında Aydın, Mersin, Niğde, Kayseri, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Tunceli, Elazığ, Muş, Adıyaman, Siirt ve Bitlis çevreleri ile İzmir'in kuzeyi hariç, diğer bütün bölgelerde normallerine oranla yüzde 60-80 arasında bir azalma gösterdiği ortaya çıktı.

İl geneli yağışlarda ise en fazla yağış 106,5 milimetre ile Rize'de, en az yağış da 0,4 milimetreyle Mardin'de ölçüldü. Normaline göre en çok azalma gösteren şehir ise yüzde 96 ile Amasya oldu.

Türkiye son 33 yılın en kurak ağustosunu yaşadı

Yağışlı gün sayısı fazla olan iller

Normaline göre 3 gün süren Türkiye geneli ağustos ayı ortalama yağışlı gün sayısı, bu sene ağustos ayında 2,6 gün olarak tespit edildi. Yağışlı gün sayıları ise en çok olan bölge ve şehirler Doğu Karadeniz, Erzurum, Kars, Erzincan, Ardahan, Iğdır ve Ağrı çevrelerinde 5-10 gün, Rize ve Trabzon çevrelerinde ise 10-15 gün aralığında meydana geldi.

Türkiye son 33 yılın en kurak ağustosunu yaşadı

Bölgelere göre yağışlar

Marmara'da 5 milimetre olarak ölçülen ağustos ayı yağışları, 19 milimetre normaline göre yüzde 74 olarak hesaplandı. Böylece 47,5 milimetre olan geçen yılki ağustos ayı yağışlarına göre yüzde 90 oranında düştü.

Ege'de 4,1 milimetre olarak ölçülen ağustos ayı yağışları, 10,9 milimetre olan normaline oranla yüzde 63, 29,2 milimetre olan geçen yılki ağustos ayı yağışlarına göre yüzde 86 oranında azaldı.

Akdeniz'de 5,8 milimetre olarak ölçülen ağustos ayı yağışları, 7,9 milimetre olan normaline göre ise yüzde 26, 9,1 milimetre olan geçen yılki ağustos ayı yaşlarına göre yüzde 36 oranında düştü.

İç Anadolu'da 3,5 milimetre olarak ölçülen ağustos ayı yağışı, 10,1 milimetre olan normaline göre 10,3 milimetre olan geçen yılki ağustos ayı yağışlarına göre yüzde 66 oranında azaldı.

Karadeniz'de 13,8 milimetre olarak ölçülen ağustos ayı yağışları, 38,5 milimetre normaline göre yüzde 64, 28,8 milimetre olan geçen yılki ağustos ayı yağışlarına göre yüzde 52 oranında geriledi.

Doğu Anadolu'da 7,4 milimetre olarak ölçülen ağustos ayı yağışları, 10,7 milimetre normaline göre yüzde 31 oranında azalırken, 3,4 olan geçen yılki ağustos ayı yağışlarına göre yüzde 100'den daha fazla arttı.

Güneydoğu Anadolu'da ise 1,6 milimetre olarak ölçülen ağustos ayı yağışları, 1,7 milimetre normaline göre yüzde 3 oranında azalırken, 0,9 milimetre olan geçen yılki ağustos ayı yağışlarına kıyasla göre yüzde 78 yükseldi.

Yorumlar (0)