Turizmciler uyarıyor! 'Gelecek sene oda bulamayacaksınız'

Döviz kurunda yaşanan hareketlenmeler sebebiyle Türkiye’ye yönelik yabancı turistlerin ilgisinin artacağını ifade eden turizmciler, erken rezervasyon konusunda uyarılarda bulunarak aksi takdirde yerli turistlerin oda bulamayacağına dikkat çekti.

YAŞAM 28.12.2021, 15:11 29.12.2021, 09:14
Turizmciler uyarıyor! 'Gelecek sene oda bulamayacaksınız'

Kovid-19 salgını sebebiyle ciddi yara alan turizm sektöründe, gelecek sezondan itibaren uyanış beklentisi var. Ek olarak son günlerde kur artışlarının da söz konusu etkiyi artıracağı tahmin ediliyor.

“Türkiye, turist akınına uğrayacak”

Birkaç ay öncesine oranla Türk Lirası'nın, farklı ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybetmesi, yabancı turistlerin gözünde Türkiye’yi bir cazibe merkezi durumuna getirdi.

Turizmciler, taleplerin şimdiden arttığını ve gelecek sezon tam anlamıyla ülkenin, turist akınına uğrayacağını belirterek, 20 milyondan fazla ziyaretçiyi misafir edeceğini tahmin ediyor. Bunun, tatil yapmak isteyen yerli turistler için problem olacağını belirten seyahat acentesi işletmecisi Salih Er, bu kapsamda, erken rezervasyonun önemine vurgu yaptı.

“Uygun fiyat avantajları”

Salgın sebebiyle turizm sektörünün son 2 senedir ağır yaralar aldığını belirten Er, buna rağmen geçen sezonun haziran ayından sonra güzel bir dönem yaşandığını aktardı. Yoğun bir şekilde rezervasyonların geldiğini belirten Er, şunları söyledi:

“İnsanlar rahat rahat oda bulamadı, istedikleri oteli bulamadı. 2022’ye baktığımız zaman durum daha vahim gözüküyor. Erken rezervasyonun ne kadar önemli olduğu her gün daha fazla anlaşılıyor. Çünkü Türkiye, şu an yabancı turistler için oldukça uygun tatil avantajı imkanı tanıyor. Dolar ve euro yükseldikçe, Türkiye daha çok turist akınına uğruyor. Ülke için turist akınına uğramak güzel olsa bile yaz döneminde tatile gitmek isteyen yerli turistler için problemli bir durum.” sözlerini kullandı.

“Erken rezervasyon uyarısı”

Erken rezervasyonun önemine dikkat çeken Salih Er, döviz kurunun oteller tarafından sabit bir fiyattan belirlediğine dikkat çekti. Bunun ocak ay içinde değişeceğini ve yeni zamların geleceğini belirten Er, “Erken rezervasyon işlemlerini tamamlayan misafirlerimiz için oteller, euroyu 12 TL’den hesaplıyor. Kur sabitlendi ve böyle bir hesaplama gerçekleştiriliyor. Ocak ayından sonundan itibaren yeniden düzenleme yapılacak. Bu anlamda, yaklaşık olarak yüzde 30 hatta yüzde 40’lara varan, haziran, temmuz döneminde ise biraz daha yüksek zamlar olabilir. Bu sene, iç pazardaki misafirlerimize, ‘Erken rezervasyonda gitmek istediğiniz oteli ayarladınız, ayarladınız. Eğer alamazsınız problem büyük’. Bunun sebebi; dışarıdan gelecek olan turist akını. İki aylık bir dönemde, Akdeniz’e yaklaşık 10 milyon turist geldi. Önümüzdeki sene gelmesi beklenen turist sayısı 20 milyonu aşacak gibi duruyor. Yerli turist için büyük sıkıntılar olacak. Erken rezervasyonla lütfen otelinizi ayarlamayı unutmayın.” uyarısını yaptı.

“Türk misafir istenmiyor diye bir şey yok”

Otellerin, yabancı turistlere ilgisinin daha çok olduğunu belirten Salih Er, bunun, Türk misafirlerin istenmediği düşüncesini oluşturmaması gerektiğine dikkat çekti ve şunu söyledi:

“Tesisiniz var. Diyelim ki euro ve dolar ve euro 20 TL. Bir odayı 20 liraya satmak varken, 12 liraya satmak ister misiniz? Tabii ki istemezsiniz. Bu sebeple, her zaman için dış pazar yoğun talep alıyor ve oteller de dış pazardan gelen ziyaretçilere daha istekli davranıyor. Bu, ‘Türk misafir istenmiyor’ gibi bir algıya sebep olmamalı. Özellikle Rus krizi sonrasında Türk misafir, salgın döneminde otellerin can simidi oldu. Hâlâ da oluyor. Her zaman Türk misafirin, yüzde 20-30 civarında blokajlı odaları bulunmaktadır. ‘Ben Türk misafir istemiyorum’ şeklinde bir kural kesinlikle yoktur ve zaten olmamalı da”

Yorumlar (0)