Tüneller Şehri Artvin, Türkiye rekorunu tazeledi 

Artvin, Türkiye’nin en çok tüneline sahip olan şehri olarak ün salmış durumda. Ülkenin en önemli barajlarını bünyesinde bulunduran şehirde toplam 115 adet tünel bulunuyor. Tüneller arasındaki en önemli geçit ise Cankurtaran Geçidi. Artvin-Rize-Ardahan karayolunda bulunan 5 bin 228 metrelik Cankurtaran Tüneli, aradaki yolu 12 kilometre kadar kısaltıyor. 

YAŞAM 01.02.2022, 14:39
Tüneller Şehri Artvin, Türkiye rekorunu tazeledi 

Türkiye’nin en çok tünele sahip olan şehri Artvin,115 tüneli ile rekorunu tazeledi. Şehirdeki barajlar sebebiyle inşa edilen tüneller ile Artvin, Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya ve hatta İran’a bağlayan şehir olarak biliniyor. Artvin-Rize-Ardahan karayolunu Cankurtaran Geçidi ile 2018 senesinden bu yana birbirine bağlayan 5 bin 228 metrelik Cankurtaran Tüneli, vatandaşın yolunu 12 kilometre kadar kısaltıyor. 



Türkiye’nin prestij projesi 

Çift tüplü şekilde hizmet veren Cankurtaran Tüneli, zorlu kış şartlarında da araçların yolda kalmamasına vesile oluyor. Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde 2012 senesinde tamamlanan Deriner Barajı, 2007 senesinde tamamlanan Borçka Barajı ve 2016 senesinde tamamlanan Artvin Barajı ile birlikte pek çok köy sular altında kaldı. Bu da tünellerin peş peşe yapılmasına sebep oldu.  



Yusufeli Barajı, bölgenin son projesi 

Bölgede yapılması planlanan Yusufeli Barajı, aktif olan son bölge projesi olma özelliği taşıyor. Su tutma işleminin 2022’de gerçekleşmesi beklenen Yusufeli Barajı ve HES Projesi ile birlikte 76 olan tünel sayısı 115’e yükseldi. 



Ülkenin en prestijli projesi olarak görülen, Türk mühendisler ve işçiler tarafından inşa edilen Yusufeli Barajı’nın hizmete girmesiyle birlikte yolların bir kısmı sular altında kalacak. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği projeler ile ulaşım, tünellerden sağlanacak.  



Artvin-Yusufeli arasını bağlayacak olan tüneller topluluğu 70 kilometre boyunca karayolu üzerinde uzanıyor. Şehir merkezi ile ilçe arasında toplam 11 köprü ve 42 tünel yer alıyor. 60,3 kilometresi köprü ve tünellerden oluşan Yusufeli Barajı’nın 56 kilometrelik kısmı hali hazırda inşa edilmiş durumda.  



Eskiden barajlar şehriydi 

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, tüneller şehrine bürünen Artvin ile ilgili şunları dile getiriyor: “Türkiye’nin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ilimizde yükseliyor. Şu anda su tutma aşamasına gelindi diyebilirim. Bu projenin en önemli ayaklarından biri hiç şüphesiz ki yol ağı. 60,3 kilometrelik karayolu ağı yeniden inşa ediliyor. Bu yolun büyük bir kısmı da tünel olarak yapılıyor. Artvin’e eskiden “Barajlar Şehri” diyorduk şimdi ise “Tüneller Şehri” diyoruz. Şehir içindeki ulaşımı 115 tünel kullanarak sağlıyoruz.” 

Yorumlar (0)