Trafik sıkışıklığı arttıkça yeni yöntemler deneniyor

Son yapılan çalışmaya göre, araç trafiği Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere dünya çapında birçok şehirde kötüleşiyor. Araştırmada, bazı şehirlerdeki ücretler ve yeni politikaların araç trafiğini azaltmada etkili olduğu kanıtlandı.

YAŞAM 09.03.2020, 16:57
Trafik sıkışıklığı arttıkça yeni yöntemler deneniyor

Dünya genelinde birçok şehir, karbondioksit emisyonlarını azaltmaya ve seyahat sürelerini kısaltmaya çalışırken yollardaki araç sayısını düşürmek için de toplu taşımayı teşvikler için çalışıyor.

Yine de, ulaşım analizi firması INRIX tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sürücüler 2019 yılında, dünya çapındaki 900'den fazla şehirde yapılan tıkanıklık sıralamasına göre, önceki yıllara göre trafikte çok daha fazla zaman harcadı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), sürücüler tıkanıklık nedeniyle ortalama geçen yıl 99 saat kaybetti. 2017 yılındaki verilere bakıldığında sürücüler trafikte iki saat daha az zaman kaybediyordu. Sırasıyla, Boston, Chicago, Philadelphia, New York ve Washington ABD'deki trafiğin en sıkışık şehirleri olarak belirtiliyor.

INRIX araştırması, son 30 yılda yapılan oldukça pahalı ABD otoyollarının açılımlarının tıkanıklığı azaltamadığını gösteriyor.

Araştırma, trafikte kaybedilen zamanın ABD ekonomisine geçen yıl tahmini 88 milyar dolara mal olduğunu ortaya koyuyor.

En sıkışık 5 şehirde İstanbul da var

Küresel ölçekte ise, en kalabalık beş şehir Bogota (Kolombiya), Rio de Janeiro (Brezilya), Meksiko (Meksika), İstanbul (Türkiye) ve Sao Paulo (Brezilya) olarak ortaya koyuluyor.

Genel olarak, en sıkışık şehirlerin ya çok eski olduğu ya da hızla büyüdüğü ifade ediliyor.

INRIX'in söz konusu araştırma için, otomobil üreticilerinin, mobil uygulamaların ve filolarının anonim, toplu konum verilerini topladı ve analiz etti.

Tıkanıklı ücretleri trafiği azaltıyor

Söz konusu analizlerle ortaya konan bir diğer veri de, Londra (İngiltere), Stockholm (İsveç) ve Singapur'da uygulanan tıkanıklık ücretlerinin araç trafiğini azalttığı yönünde.

New York, 2021'de tıkanıklık ücretlendirmesi uygulayan ilk ABD şehri olacak. Chicago ve Los Angeles'ta da bu tür fiyatlandırmalar ile ilgili çalışmalar yapıldığı belirtiliyor.

Veriler, New York ve San Francisco'da uygulanan, arabaları ana caddelerden yasaklamak için yeni girişimlerin de otobüs yolculuğunu artırdığını ve böylece trafik tıkanıklığını azaltarak yolculuk sürelerini azalttığını gösteriyor.

INRIX raporunu eleştirenler ise, yalnızca araç trafik hızına odaklanmanın, herkes için işe gidiş sürelerini iyileştirmek için yetersiz bir önlem olduğunu söylüyor.

ABD şehirlerindeki ulaşımı inceleyen bir kuruluş olan Amerika için Ulaşım (Transportation for America) Ulaşım Direktörü Beth Osborne, çalışmaların toplu taşıma, bisiklet ve yürüyüş dahil olmak üzere diğer ulaşım yöntemlerinin etkisini de ölçmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0)