'Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım' sözü doğrulandı

Bilimsel çalışmalar acı tüketenlerin değer yargılarının daha katı, tatlı tüketenlerin ise uyumluluk seviyesinin yüksek olabileceğini ortaya koydu.

YAŞAM 02.12.2019, 10:08 02.12.2019, 10:14
'Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım' sözü doğrulandı

Bilimsel çalışmalar, yemek tercihlerinin kişinin karakterini ve olaylar karşısındaki tutumunu değiştirebileceğini gösterdi.

Koku ve tat algısıyla ilgili araştırmalar yapan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Esin Yalçınkaya, bu konuda yapılan bilimsel çalışmalardan çıkan sonuçlarla alakalı açıklamalar yaptı.

Koku duyusunun insanın tüm iç güdüleriyle alakalı olduğunu belirten Esin Yalçınkaya, anne ile bebek arasındaki bağın kurulmasında veya birinin aşık olmasında kokunun önemli rol oynadığını belirtti.

Kokuların kimi zaman geçmişe dönük anları hatırlattığını ve böylece hafızanın tazelenmesini sağladığını söyleyen Yalçınkaya, koku alamamanın parkinson, alzheimer gibi nörolojik hastalıkların ilk belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Esin Yalçınkaya, yemek tercihlerine göre kişisel özelliklerin de değişebileceğini belirterek şunları söyledi:

"Acı tüketenlerin tatlı tüketenlere göre daha sert ahlâki yargılamalar yapabildiğine, tatlıyı çok seven kişilerin ise daha uyumlu olduğunu gösteren çalışmalar var. Bunun dışında, baharatlı yiyecek sevenlerin ise heyecan arayan insanlar olabileceği de saptanmış."

Yorumlar (0)