Sürücüler dikkat! 1 Aralık'tan sonra mecburi olacak

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte sürücülerin yaptırması gereken motorlu araç bakımlarında kalitesiz yağ kullanılması durumunda motorda ciddi sıkıntıların oluşabileceği ifade edildi. Özellikle sıvı bakımlarının yapılmasına yönelik uyarı yapan uzmanlar, kış lastiklerinin de 1 Aralık gününden sonra zorunlu olarak kullanılması gerektiğini vurguladı. 

YAŞAM 29.11.2019, 10:19
Sürücüler dikkat! 1 Aralık'tan sonra mecburi olacak

Uzmanlar, motorlu araçların hem sık arıza yapmaması hem de yakıt tasarrufunun sağlanması için kışlık bakımlarının önemli olduğuna dikkat çekti. Kış mevsiminde araçlarda yapılması gereken uygulamaların en başında kış lastiklerini taktırmak geliyor. Motor yağının kaliteli olması da önem arz ediyor. 

Araçların motor sıvısına konulması gereken antifrizin, sıcaklıklar düşmeden önce konulması gerektiği belirtiliyor. Termometrelerin sıfırın altına düşmesi ile antifriz olmadığı için donan motor sıvıları, motorun bu şekilde çalıştırılması durumunda yaklaşık 3 ile 5 bin lirasına kadar masrafa neden olabiliyor.

Kırıkkale'de kışı sorun yaşamadan geçirmek isteyen sürücüler, lastik, motor, silecek, klima, filtre ve akü gibi araç aksamlarını kontrol ettirmek üzere oto tamircilerine gidiyor. 

"Mutlaka antifriz ve cam suyu yağ bakımlarını yaptırsınlar"

Oto tamir ustası Gazi Kuyumcu, sürücülere tavsiyelerde bulunarak araçlarının bakımlarını aksatmamalarını gerektiğini belirterek, "Yazlık ve kışlık bakıma girsinler mutlaka. Kışın özellikle zorlu hava şartlarında aracın daha iyi çalışması, yolda bırakmaması, donmaması, kaloriferin daha iyi ısınması için mutlaka antifriz ve cam suyu yağ bakımlarını mutlaka yaptırsınlar. Mutlaka ve mutlaka faydasını göreceklerdir. Özellikle sıvı bakımlarını yaptırsınlar." diye konuştu. 

"Kış lastikleri mecburi olacak"

Kış lastiklerinin 1 Aralık gününden sonra mecburi olduğunu kaydeden Kuyumcu, şunları söyledi:

“Aracın en hassas olduğu kış şartlarında motor soğutma sıvısı antifriz dediğimiz onu mutlaka bakımını yaptırmaları lazım. Cam suyu konulması lazım donmaması için. Kışın en önemli şey sıvı bakımları ve yağ bakımları. Cam suyu ve vakumlu lastik. Araç donduğu zaman maliyet çok yükselebiliyor. Şu anda bir antifriz 80-100 lira civarında mal oluyorsa donduğu zaman bu 3 bin lira 5 bin lira gibi bir rakama çıkabiliyor. Kapak çatlatma, motor bloğu çatlatma, conta yakma, hortumu, motoru, devridaimi patlatabilir. Maliyeti 10 katına 20 katına çıkabiliyor.”

"Kötü yağ kullandığımız zaman motoru aşındırır"

Kuyumcu, kalitesiz yağ kullanılmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Kalitesiz yağ kullandığımız zaman aracın motorunda çok aşınma, yağ eksiltme, motora zara verebilir ve kötü sonuçlanır. Yağın kalitesi çok önemli özellikle marka yağ kullanılsın. Kötü yağ kullandığımız zaman motoru aşındırır, zarar verir, yağ eksiltme, motorda ses gibi sorunlarla karşılaşırsınız. Onun için motor yağının kaliteli olmasına dikkat edin." ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar (0)