Şaşırtan görüntünün nedeni ortaya çıktı!

Atatürk Baraj Gölü yüzeyinin önceki gün yeşil renge bürünmesi şaşkınlığa uğratmıştı. Yapılan incelemeler sonucu ötrofikasyon olayının meydana gelmiş olabileceği bildirildi.

YAŞAM 06.11.2019, 15:02
Şaşırtan görüntünün nedeni ortaya çıktı!

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Adıyaman Ünivesitesinden uzman kişiler, Atatürk Baraj Gölü yüzeyinin yeşile bürünmesi olayına ilişkin incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında sudan alınan numuneler, incelenmek üzere laboratuara gönderildi.

Ekipler tarafından yapılan ön incelemede, suda oluşan alg patlamalarının yeşil rengin oluşmasına yol açtığı ortaya çıktı. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Adıyaman’ın Sitilce Bölgesi Atatürk Barajı üzerinde Adıyaman Belediyesine ait Atıksu Arıtma Tesisinin zaman zaman bakıma alınması, şehir merkezindeki kanalizasyon hattının tam olarak arıtma tesisine alınamaması ve bu bölgeye deşarjının olması, yakın köylerdeki tarım alanlarında köylüler tarafından Azot ve Fosfat içerikli gübre kullanımı sonucu, bu gübrelerin yağmur suları ile baraja karışması nedenlerinden dolayı Sitilce bölgesinde çözünmüş oksijen miktarının azalması azot ver fosfor oranının yükselmesinden dolayı ötrofikasyon olayı meydana geldiği düşünülüyor. Su içerisinde alg patlamaları sonucu su yüzeyinde yeşillenmeler meydana gelmiştir. İl Müdürlüğümüzce sudan numune alınarak Bakanlığımız Çevre Referans Laboratuarına analizi yapılmak üzere gönderilmiştir. Analiz sonucunun akabinde de gerekli bilgilendirilmenin yapılacaktır."

Ötrofikasyon olayı nedir?

Ötrofikasyon olayı, göl gibi herhangi bir büyük su ekosisteminde, başta karalardan gelenler olmak üzere çeşitli nedenlerle besin maddelerinin büyük oranda artması sonucu, plankton ve alg varlığının aşırı şekilde çoğalması olarak biliniyor. Bu durum, sudaki çözülmüş oksijen miktarını azaltarak uzun vadede su ekosisteminin ölümüne yol açabilir. 

Nasıl oluşur?

Fosfor, azot ve diğer besin maddeleri yaşlı su ekosistemlerinde yavaş yavaş artmaya başlar. Bir sistemdeki besin maddesine dönüştürülebilen organik malzemenin artış göstermesi, sistemin üretkenlik seviyesini yükseltir. 

Su ekosistemi çevresindeki karalardan sürüklenerek gelen toprak, canlı artıkları içerir. Su yüzeyinde toplanan alg ve mikroskopik organizmalar da güneş ışınlarını önleyerek su altı yaşamı için hayati önem taşıyan oksijen emilimini engeller.

Yorumlar (0)