Rize'de sağanak: Çayeli ve Güneysu sele teslim oldu, 32 köy yolu kapandı

Rize'de gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış Güneysu ve Çayeli ilçelerinde sel olaylarının yaşanmasına neden oldu. Çayeli'nde meydana gelen toprak kaymaları nedeni ile 11 ev önlem amaçlı boşaltılırken Güneysu'da karayolu çöktü. 32 köy yolu ise ulaşıma kapandı.

YAŞAM 25.08.2023, 15:35 25.08.2023, 16:13
Rize'de sağanak: Çayeli ve Güneysu sele teslim oldu, 32 köy yolu kapandı

Doğu Karadeniz'in yağış sezonu gece saatleri itibari ile başladı.

Rize'nin Çayeli ve Güneysu ilçelerinde gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış, sel ve heyelan olaylarının yaşanmasına neden oldu.

Çayeli sele teslim oldu!

Rize’nin Çayeli ilçesinde gece saatlerinden itibaren etkisini gösteren sağanak yağış sonrası bazı sokak ve caddelerde su birikintisi oluşurken, bazı noktalarda da toprak kayması meydana geldi.

Madenli, Aşıklar ve Şairler derelerinin debisinin yükselmesi sonucu Yalı Mahallesi'nden geçen derede taşkın yaşandı. Derenin taşması sonucu yollarda su birikintisi oluştu, İshakoğlu İlkokulunun bahçesini ise su bastı.

11 ev önlem amaçlı boşaltıldı

AFAD ekiplerinin inceleme çalışmalarının ardından bölgedeki 11 ev tedbir amacı ile boşaltıldı. Evlerde yaşayan 28 kişi ise güvenli bölge olarak belirlenen yerlere nakledildi.

İlçenin Abdullahhoca köyüne bağlı olan Kömürcüler Mahallesi'nde ise heyelan riski nedeniyle yaklaşık bir sene önce boşaltılan bir ev yıkıldı.

İlçenin Aşıklar köyüne de elektrik verilemiyor.

Sel Güneysu'yu teslim aldı

Güneysu ise yağmurlardan en fazla etkilemen bir diğer ilçe oldu.

Yağışlar nedeni ile Rize-Güneysu karayolunun ikinci kilometresinde 5 metre kadar genişlikte çukur oluştu.

Olay anında yoldan araç geçmemesi ise bir başka faciayı önledi. Karayolunun çökmesi sonucu Rize-Güneysu karayolunun Güneysu istikameti jandarma ekipleri tarafından trafiğe kapattı.

Aynı yol, 3 yıl önce aynı yerden yine çökmüştü!

Diğer yandan 3 sene önce 26 Ağustos 2020 tarihinde yaşanan şiddetli yağışlar sonrasında yolun aynı kısmında 3 metre derinliği, 5 metre genişliğinde çukur oluşmuştu.

Yol, yapılan çalışmaların ardından yeniden ulaşıma açılmıştı.

32 köy yolu kapandı

İl genelinde görülen toprak kayması nedeniyle 32 köy yolu trafiğe kapandı, 10 araç ise hasar gördü.

DSİ, karayolları, İl Özel İdaresi ve belediye ekipleri, yolları yeniden ulaşıma açabilmek için iş makineleri yardımıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Tüm olumsuzluklara rağmen olaylarda can kaybının meydana gelmemesi ise tek teselli oldu.

"Yeğenim bizi pencereden çıkardı"

Çayeli Kömürcüler Mahallesi sakinlerinden Zikrullah Kömürcü, sabah eşiyle birlikte büyük bir gürültüye uyandıklarını belirtti.

Evin içine toprak dolduğunu söyleyen Kömürcü, "Evin içine toprak dolunca evden çıkamadık. Yeğenim merdiven yardımı ile pencereden bizi çıkardı. Şükür ki can kaybı yok fakat sanki dünya bir anda başımıza yıkıldı sandık" dedi.

Aşıklar köyüne bağlı olan Melikhoca Mahallesi'nde ikamet eden Kenan Adabaş ise sabah namazına kalktığı sırada büyük bir gürültü ile evin arka duvarına heyelan geldiğini ifade etti.

"Komşumun evinin içine toprak dolduğunu gördüm"

Kardeşlerini ve çocuklarını uyandırdığını fakat şiddetli yağmur nedeni ile bir süre evden çıkamadıklarını söyleyen Adabaş, "Yağmur yağdığı için biz evden çıkamadık, çok korktuk. İkinci toprak kayması sırasında kardeşimin arabası toprak altında kaldı. Büyük bir gürültü ile komşumun evinin içine toprak dolduğunu gördüm" şeklinde konuştu.

Yetkililer uyardı: Yağışlar devam edecek!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yağışların Rize çevreleri ile Artvin'in kıyı kesiminde yerel kuvvetli ve gök gürültülü sağanak şeklinde devam edeceğini açıkladı.

Yetkililer, ani sel, su baskını, yerel dolu yağışı, yıldırım, ani kuvvetli rüzgar, kısa süreli fırtına ve ulaşımda aksamalar gibi yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Yorumlar (0)