Rebiülevvel ayı nedir?

27 Eylül 2022 Salı günü (bugün) başlayan Rebiülevvel ayı ve bu ayın faziletleri, birçok kişi tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Rebiülevvel ayı nedir? Rebiülevvel ayının önemi nedir? İşte ayrıntılar…

YAŞAM 27.09.2022, 12:18 28.09.2022, 08:56
Rebiülevvel ayı nedir?

Diyanet kaynaklarına göre Rebiülevvel ayı bugün itibariyle başladı. İçinde Mevlid Kandili’ni de bulunduran Rebiülevvel ayı, Hz. Muhammed’in dünyaya geldiği aydır. Arabi ayların en şereflisi olarak adlandırılan Rebiülevvel ayı, ‘Kamer’ aylarının üçüncüsüdür. Bu ayda salavat getirmek ve sadaka vermenin çok önemli olduğu vurgulanır. Peki, Rebiülevvel ayının önemi nedir?

Rebiülevvel ayının önemi nedir?

27 Eylül’de başlayan ve 27 Ekim 2022 tarihinde sonra erecek olan Rebiülevvel ayının birçok fazileti bulunmaktadır. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde yer alan bilgilere göre, Hz. Muhammed Rebiülevvel ayının 12’sinde ve pazartesi günü doğmuştur. Bugünün kutlanması ise İslam âleminde bir mevlid geleneği oluşturmuştur. İslam tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan hicret de yine bu ay içerisinde gerçekleşmiştir. Safer ayının sonlarında Hz. Ebubekir ile birlikte Sevr mağarasına sığınan ve 1 Rebiülevvel’de buradan ayrılıp Medine’ye doğru harekete eden Hz. Muhammed, 8 Rebiülevvel Pazartesi günü Kuba’ya varmış ve burada Kuba Mescidi’ni inşa etmiştir. 12 Rebiülevvel’de Medine’ye hareket eden Hz. Peygamber, Ranuna vadisinde ilk cuma namazını kıldırdıktan sonra yine aynı gün Medine’ye varmıştır. Yine bu ay içerisinde Mescid-i Nebevi’nin inşası başlatılmıştır. Hz. Muhammed’in ahirete irtihalinin de yine bu ay içerisinde olduğu konusunda görüş birliği hâkimdir. Kabul edilen rivayete göre Hz. Peygamber, 12 Rebiülevvel Pazartesi günü vefat etmiştir.

Yorumlar (0)