Otizmli çocuk 12 yaşına kadar 8 okul değiştirmiş

Aksaray'da bulunan Mehmetçik İlkokulu’nda otizmli öğrencilerin diğer öğrencilerin velileri tarafından "yuhalandığı" iddiası üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından müfettiş görevlendirildi ve okul müdürü açığa alındı. Okula alınmaması nedeniyle 12 yaşına kadar 8 okul değiştirmek zorunda kalan otizmli Rüzgar’ın annesi Banu Boralı, eğitimde karşılaştıkları sıkıntıları anlattı.

YAŞAM 09.11.2019, 09:56 09.11.2019, 10:18
Otizmli çocuk 12 yaşına kadar 8 okul değiştirmiş

Aksaray Merkez Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli çocukların yuhalandığı iddialarına ilişkin soruşturma devam ediyor. Diğer öğrenci velilerinin rahatsız olduğu gerekçesiyle otizmli çocukların eğitim gördüğü sınıfı kapattığı ileri sürülen okul müdürünün açığa alındığı kaydedildi. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ankara'dan bir müfettiş grubu göndererek soruşturma sürecini başlattık. Soruşturma hassasiyetle sürüyor. Bütün velilerimiz müsterih olsun, hiçbir öğrencimizin eğitim hakkının engellenmesine izin vermeyiz. Özel eğitim hizmetleri kalitesini artıracağız. Toplumu bilinçlendirmek için çalışacağız." dedi. 

12 yaşına kadar 8 okul değiştirmek zorunda kalan otizmli Rüzgar’ın annesi Banu Boralı, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:

"Eğitimde zorlanmamızın sebebi bu çocuklara karşı öğretmen ve velilerin tahammülünün düşük olması. Veliler çocuklarının otizmli öğrencilerle aynı okulda okumasını istemiyor. Bu çocukların eğitim hakkı engelleniyor. Eğitim ile ilgili biz de çok sorunlar yaşadık. Okulda darp bile gördük. Çorlu’da devlet okulunda 6’ncı sınıftayken sınıf arkadaşları tarafından darp edildi. Okulda güvenlik kamerası kayıtlarına yok dendi. Diğer veliler okulun önünde toplanıp bizim doğru söylemediğimizi, çocuğun yalan söylediğini iddia ettiler. Şehir değiştirmek zorunda kaldık. Çocuğumu alıp İstanbul’a taşındım. Bununla ilgili davamız devam ediyor."

"Yönetici ve öğretmenlerin tavrı çok iyi"

Boralı, sözlerine şöyle devam etti:

"Buradaki okulumuz bizi çok güzel karşıladı. Velileri çok güzel yönlendirdiler. Rüzgar şu an Şehit Er Ersin Güner Ortaokulu’nda 8’nci sınıfa gidiyor. Yönetici ve öğretmenlerin tavrı çok önemli. Burada da veliler ilk başta istemedi. Okul idaresi toplantı yaptı. Çocuğun eğitim hakkı olduğunu açıkladı. Rehberlik servisi uyum içinde çalıştı. Ailelerle ilişkimiz çok iyi. Karnesini sınıf arkadaşları tarafından alkışlanarak alıyor. Okulda hiçbir vukuatı yok. Arkadaşlarıyla uyum içinde."

"Okulun tutumu çok önemli"

Her şeyin eğitime ve otizmli çocuklara karşı takınılan tutuma bağlı olduğunu belirten Boralı, "Okulun tutumu çok önemli. Biz bunun için iyi bir örneğiz. Okulda başka kaynaştırma öğrencileri de var. Hepsi çok güzel şartlarda okuyor. Öğretmenler ve yöneticilere çok teşekkür ediyorum. Benim talebim bu soruşturmaya izin verilmeli. Cumhuriyet Başsavcılığı Çorlu Kaymakamlığı’ndan soruşturma talebinde bulundu. Soruşturma izni verilmesini bekliyoruz. Gerekirse AİHM’e kadar gideceğim." diye konuştu.

Ne olmuştu?

Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli çocuklarla aynı binada okuyan diğer çocukların velilerinin otizmli çocuklara karşı eylem yaptığı iddia edilmişti. 

Velilerin otizmli çocukların bu okulda eğitim görmelerine karşı çıktıkları ve okul müdürünün de bu durumu desteklediği öne sürülmüştü. 

Okulda eğitim gören özel çocuklarımızdan birinin velisi ise eylem karşısında isyan etmişti. Öğrencinin velisi, "Bu nasıl bir kandırmacadır, normal öğrencilerin gönderilmesi mümkün mü?" diyerek, sözlerine şöyle devam etmişti:

"Oraya normal çocuklarının ellerinden tutup 'Otizmli çocukları istemiyoruz' diyerek slogan atan ailelere sormak istiyorum; o çocuklar sizin çocuklarınız olsaydı ne yapacaktınız? Hiç düşündünüz mü siz orada toplanıp, eylem yaparken içerideki otizmli çocuklar ne düşündü?"

Soruşturma başlatılmıştı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Aksaray'da Merkez Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli öğrencilerin veliler tarafından yuhalanması olayına ilişkin soruşturma başlatmıştı. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Aksaray'da otizmli öğrencilerin yuhalanması olayına ilişkin yaptığı açıklamada, "Engelli Çocuklarımıza ve ailelerine yönelik yürüttüğümüz her çalışmada hassasiyet gösterirken; böylesi bir münferit olaya karışılması kabul edilemez." ifadesini kullanmıştı.

Yorumlar (0)