Marmara Denizi'ni bekleyen yeni tehlike: Kötüleşerek devam ediyor

Doç. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizi'ni yeni bir tehlikenin beklediğini ve bunun oksijen azlığı olduğunu ifade ederken, bu durumun kötüleşerek devam ettiğini dile getirdi.

YAŞAM 17.09.2021, 11:24
Marmara Denizi'ni bekleyen yeni tehlike: Kötüleşerek devam ediyor

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizi’ni yeni bir tehlikenin beklediğini açıkladı.

“Kötüleşerek devam ediyor”

Marmara’da ciddi bir oksijen azlığı problemi olduğunu söyleyen Yücel, "Müsilaj Marmara’da gözle görülebilir seviyede değil artık. Ancak bu problemin bir yere gittiği anlamına gelmiyor. Çok ciddi bir oksijen azlığı problemi var. Bulunduğumuz ay içinde özellikle oksijen azlığı iyice artmış durumda" açıklamasını yaptı ve şunları söyledi:

"Marmara’da müsilaja sebep olan fazla fosfor ve azot yüklerinin varlığının denizin içinde birikmiş olması problemi sürüyor. Bu problemin dolaylı bir sonucu olarak biyolojik üretkenlik ve son dönemde bunun bir neticesi olan oksijen azlığı da giderek, kötüleşerek devam ediyor"

Oksijen azlığının sonuçları

Denizlerde oksijenin azalması, canlı ölümlerini ve ölü bölgeleri beraberinde getirebilir. Kıyıya yakın düşük oksijenli su, genellikle zararlı alglerin ve yosunların çoğalmasına imkan tanırken, içinde yaşayan canlılarınsa ölmesine sebep oluyor.

Yorumlar (0)