Kamuda dijitalleşme adımları: Kağıt kullanımı tamamen kaldırılıyor

Belgeleri elektronik ortama taşımayı sürdüren Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu alanında kağıt belge kullanımının tamamıyla ortadan kaldırılması için çalışmalarına devam ediyor.

YAŞAM 19.10.2022, 09:17 19.10.2022, 12:36
Kamuda dijitalleşme adımları: Kağıt kullanımı tamamen kaldırılıyor

Kamu alanında bütün işlemlerin elektronik şekilde gerçekleştirilmesi ve bu şekilde büyük bir miktarda tasarrufa sağlanmasını planlayan dijitalleşme çalışması sürüyor.

Kağıt belgeler, e-belge halini alacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı bildiriye göre, 2017 senesinden itibaren çalışmalarına başlanan "Bütünleşik Kamu Mali Yönetimi Bilişim Sistemi" çerçevesinde, elektronik personel bildirim belgesi, elektronik teminat mektubu, elektronik ödeme emri belgesi, elektronik fatura, elektronik harcama talimatı onay belgesi gibi e-belgeler ile uluslararası şartlarda e-belgeler kullanılırken, diğer bütün kağıt dokümanların e-belge halini alması adına çalışmaları da devam ediyor.

Kamuda bütün kağıt belge dolaşımı elektronik ortama taşınıyor

Edinilen bilgilere göre, bu noktada elektronik tahsilat uygulaması, kamu personeli harcama yönetim sistemleri harcama yönetim, muhasebe yönetim, taşınır kayıt ve yönetim gibi bilişim işlemlerinin sisteme sokacak olan Bakanlık, şu anda da kamu alanında kağıt belge kullanılmasını tamamıyla ortadan kaldıracak.

Bu şekilde bütün belgelerin elektronik sisteme aktarılması, elektronik imzalı biçimde tamamıyla elektronik alanda kurumlar ve sistemler arasında gönderilmesi ve yine bir bütün olarak elektronik alanda Sayıştay'ın kontrolüne sunulmuş olacak.

Posta, zaman ve kağıt tasarrufu

Uygulama işe beraber kamu mali idaresinde bulunan çalışmaların hızlandırılması, elektronik kontrollerin yaygınlaştırılması, denetimin etkinliğinin artırılması, personel istihdamında verimlilik artışı, arşivleme sorununun çözülerek dijital arşivlemeye geçilmesi, kargo masraflarında tasarrufa gidilmesi, posta kağıt kullanımının tamamen kaldırılması, muhasebe birimleri arasında fiziki kağıt dolaşımına son verilmesi hedefleniyor.

Bir senede milyonlarca kağıttan tasarruf edilecek

Mevcut çalışma ile beraber ödeme emri adına kullanılmakta olan senelik ortalama 6 milyon ve kanıtlayıcı belge niteliğinde kullanmakta olan senelik yaklaşık 50 milyon kağıttan tasarruf edileceği tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)