İşte Kanuni Sultan Süleyman'ın, ordusuna yedirdiği 'penisilin' gibi peynir

Osmanlı’da özellikle Kanuni Sultan Süleyman döneminde, zindelik sağlamak için askerlere yedirilen ve kılıç yaralarını tedavi etmek amacıyla kullanılan Konya küflü peynirinin faydaları saymakla bitmiyor.

YAŞAM 22.11.2021, 12:53 22.11.2021, 12:56
İşte Kanuni Sultan Süleyman'ın, ordusuna yedirdiği 'penisilin' gibi peynir

30 yıldır, Bursa'da tarihi Tuz Pazarı'nda bulunan dükkânında peynir satan Osman Duydu, sattığı küflü peynirin penisilin gibi güçlü bir antibiyotik olduğunu ifade etti.

“Bağışıklığı güçlendiriyor”

Bu peynirin bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini ifade eden Osman Duydu, "Bu, Konya Ereğli'de üretilen yöresel bir peynir çeşidi. Tulum biçiminde geliyor. ‘Konya küflü peyniri' olarak bilinir. Bu peyniri parçalayarak özel odalarda küflendirmeye başlıyorlar. Kış döneminde hastalıklara, rahatsızlığa çok faydalıdır. Penisilin ve antibiyotik yerine geçer. Eskiden Osmanlı döneminde, askerler kuvvetli olsun, zinde kalsın ve hastalanmasınlar diye savaştan önce bu küflü peyniri yedirirlerdi. Bu peynir, yalnızca maya ve sütten oluşan, yaylacı malı, katkısız, yağsız doğal bir peynirdir. Üretirken tulumlara basıyorlar önce. Ardından tulumlardan çıkartıp, parçalayarak özel odalarda küflendiriyorlar. Sonra ürün yeşilleniyor ve bize gönderiliyor. Bu peynir Konya Ereğli'den bize geliyor. Kilosunu 38 TL’den satıyoruz'' sözlerini kullandı.

“Kanuni, ordusuna veriyordu”

Abdülhamid Han'ın 4. kuşaktan torunu Nurhan Osmanoğlu'ndan alınan bilgilere göre, Kanuni Sultan Süleyman, kış döneminde sefere çıkan ordusuna, hastalanmasınlar diye küflü peynir veriyordu. Diğer yandan antibiyotik bulunmadan evvel küflü peynirin, askerlerin yaralarına sürüldüğü de ayrıca kayıtlarda geçiyor.

İçerisindeki antioksidanlar vesilesyile vücut için güçlü bir antibiyotik olarak değerlendirilen küflü peynir, düzenli tüketildiği zaman hastalıklara karşı vücudu daha dirençli hâle getiriyor.

Tüm süt ürünlerinde olduğu gibi kalsiyum bakımından da zengin olan küflü peynirler, eklemlere ve kemiklere büyük yarar sağlıyor. Düzenli olarak küflü peynir yenildiğinde ağızda ortaya çıkan yaraları da iyileştiriyor. Kemik erimesi ve romatizma gibi hastalıkların önüne geçiyor.

Yorumlar (0)