Gezide buldukları taş bakın ne çıktı

Aydın'da kırsal bölgede gezinti yapan iki arkadaşın bulduğu taşın 'demir meteoridi' olduğu tespit edildi.

YAŞAM 11.09.2021, 19:54 12.09.2021, 14:24
Gezide buldukları taş bakın ne çıktı

Buharkent ilçesinde esnaf olarak çalışan Ömer Öztürk (35) ile fotoğrafçı Emre Can (30), Ağustos 2019 tarihinde manzara fotoğrafı çekmek amacıyla Koçarlı ilçesindeki kırsal bölgede gezintiye çıktı.

Yolda gördükleri tuhaf renkteki taşı inceleyen iki arkadaş, meteor olabileceğini düşünerek analize gönderme yönünde karar aldı.

Demir meteoridi çıktı

Taştan aldıkları örneği Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü'ne gönderen ikili, taşın bir 'demir meteoridi' olduğu şeklinde gelen netice ile birlikte heyecan yaşadı.

"Daha detaylı incelenmesini istiyoruz"

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Emre Can, taşı bulduklarında 11 kilogram ağırlığında olduğunu, analiz için bir kısmını örnek olarak Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiklerini dile getirdi.

Gelen analiz neticesinde söz konusu taşın 'demir meteoridi' olduğunun tespit edildiğini belirten Can, "Taşın içindeki demir yüzdesi çok yüksek ve manyetik alanı mevcut. Nikel oranının yüzde 5, demir oranının ise yüzde 95 olduğu ortaya çıktı. Mıknatıslara da oldukça duyarlı. Taşın daha detaylı incelenmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Değerli olduğunu düşünüyoruz"

Ellerinde 7524 gram ağırlığında meteor olduğunu belirten Ömer Öztürk de taşın oldukça değerli olduğunu düşündüklerini söyleyerek, "Araştırılması için numune gönderdiğimiz yerlerden taşın, bu dünyaya ait olmadığı söylendi. Meteorun insanlık adına yararlı şekilde kullanılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.











Yorumlar (0)