Genç çalışanlar, hastalık izni konusunda daha cesur

ABD'de yürütülen bir araştırmaya göre genç çalışanlar, hastalık izni isteme konusunda çok daha proaktif hareket ediyor. Yaşlı çalışanların büyük kısmı ise sadece ağır hastalık durumunda iş yerinden izin istiyor. İşte detaylar...

YAŞAM 14.12.2022, 16:53 14.12.2022, 17:44 Hakan Öksüz
Genç çalışanlar, hastalık izni konusunda daha cesur

Yıllar geçtikçe iş hayatı alışkanlıkları da değişiyor. Yapılan araştırmalara göre iş hayatındaki kalıplaşmış kurallara uyan orta yaş ve üzeri çalışanlar, hastalık durumlarında bile izin almaya yanaşıyor. Genç kuşaklarda ise hastalık durumlarında izin alma oranının daha yüksek olduğu belirtiliyor. 

İş hayatındaki katı kurallar, içselleştiriliyor

ABD'de yürütülen bir çalışma, iş yaşamındaki davranış kalıplarında gerçekleşen değişimlere ayna tuttu. Araştırmaya göre çalışanların yaklaşık yüzde 41'i, hastalık geçirse bile izin almaya yanaşmıyor. Geleneksel iş hayatındaki katı kurallara bağlı kişilerin, bir süre sonra bunları içselleştirdiği belirtiliyor.

Çalışanların yüzde 36'sı anında izin istiyor

OnePoll şirketi tarafından yürütülen araştırma, ABD'deki 2 bin çalışan üzerinde gerçekleştirildi. Genç çalışanların izin alma konusunda daha cesur olduğu kaydedildi. Edinilen bilgilere göre çalışanların yüzde 32'si, izin istemek konusunda bir endişe yaşamıyor. Araştırma kapsamında soru yöneltilen kişilerden yüzde 36'sı ise hastalık durumunda hemen iş yerine bildiriyor.

X kuşağı, hastalıktan sürünse de çalışıyor

Çalışmanın sonuçlarına göre Z kuşağı olarak adlandırılan genç kesimin hastalık durumunda çalışma oranı, bir hayli düşük. En yaşlı grup olan X kuşağının hastayken bile çalışmaya yatkın olduğu öğrenildi. Y kuşağının hasta olduğunu bildirerek izin alma olasılığı yüzde 45, Z kuşağının ise yüzde 36 olarak hesaplandı.

Pandemide değişen alışkanlık

Araştırmaya göre pandemi dönemiyle birlikte çalışanların sağlık konusundaki hassasiyeti arttı. Eski yıllarda sadece ağır hastalık durumunda izin alan birçok kişinin, koronavirüs salgınından sonra hastalığın hissedildiği ilk anda durumu iş yerine bildirdiği kaydedildi. 

Yorumlar (0)