Fatih Sultan Mehmet’in ordusuyla girdiği kapı madde bağımlılarına mesken oldu 

Fatih Sultan Mehmet’in ordusuyla birlikte girdiği Edirnekapı, madde bağımlıları ve evsizlerin mekanı oldu. Kaderine terk edilen kapının iç kısmı yatak ve yorganla, duvarları ise spreyle yazılmış yazılarla doldu. 

YAŞAM 15.09.2021, 14:35 16.09.2021, 12:38
Fatih Sultan Mehmet’in ordusuyla girdiği kapı madde bağımlılarına mesken oldu 

İstanbul’un Fethi’nin ardından Fatih Sultan Mehmet Han ve ordusunun şehre girdiği Edirnekapı, tarihe meydan okuyacak bir yapı iken evsizlere ve madde bağımlılarına mesken olmuş durumda. Çevresinden çöpün eksik olmadığı, sahipsiz yatak, yorgan ve eşyaların bulunduğu Edirnekapı’nın duvarlarından sprey boyayla yazılmış yazılar da eksik olmuyor. Turistlere açıklama olması bakımından dört dilde dikilen kitabelerin kırık olduğu görülen Edirnekapı Surları ve kapının tarihi hakkında bilgilendirme yapan Tarihçi İbrahim Pazan, önemli ayrıntılara dikkat çekti. 



“Tarihin izleri, evsizlerin mekanı oldu” 

İbrahim Pazan: “Şu anda İstanbul şehrinin kara surları, Edirnekapı’dayız. Burası Fatih’in ordusunun girdiği yer. Fetih gününde savaşlar, bu kapıda cereyan etmişti. Kara surları aşağı yukarı 7 km uzunluğundaydı ve tarihi yarımadanın kara tarafını koruyordu. Bu surların tamamının bakımı ve onarımı zor. Gönül arzu eder ki tümü bakımdan geçsin; İstanbul’un fethinin simgesi haline gelen bu kapılar daha bakımlı olsun. Fakat böyle olmuyor. Görüyoruz ki burası, evsizlerin mekanı olmuş. Evsizlerin eşyaları burada nahoş görüntü oluşturuyor. Turistlere açıklama olması için dört dilde yazılıp dikilmiş kitabe bile kırık vaziyette. Yetkililerin bu işe el atmaları, nahoş görüntüleri gidermeleri ve kitabeyi onarmaları gerekir.” 



“Surların üzeri ağaçlardan arındırılmalı” 

Pazan: “Buraların daha bakımlı hale gelmesi lazım. Fatih’in ve ordusunun girdiği kapılar daha bakımlı olmalı. Surların üzerinde yetişen ağaçlar da temizlenmeli çünkü bunlar, surları yıkar. Tarihi yapıların üzerinde yetişen ağaçlar yıkıma sebep olur. Bu yüzden bu yerlerde ağaç yetişmesine izin vermemek lazım. Tekrar yetişmemesi için de birtakım ilaçların kullanılması gerekir.” 

Yorumlar (0)