Erzurum'da kuraklık had safhada: Hayvan sahipleri endişe içinde

2021 yılında kuraklık sorunuyla karşı karşıya kalan Erzurum’da, Haziran’ın ilk gününde şehirdeki sulak alanların bir bir kurumaya başlaması endişe uyandırıyor. 

YAŞAM 01.06.2021, 11:11 02.06.2021, 09:47
Erzurum'da kuraklık had safhada: Hayvan sahipleri endişe içinde

Erzurum’da, bilhassa yayladaki hayvanların su ihtiyacını karşılayan göletlerin çekilmeye başlayıp kurumaya yüz tutması yöre halkını tedirgin ediyor.  

Son 50 yılın en kurak yaz mevsimi

Erzurum’da, son 50 yılın en kurak yaz mevsimi yaşanırken beklenen kuraklık, etkisini göstermeye başladı. Yaz mevsimini yaylalarda geçiren büyükbaş ve küçükbaş hayvanların su ihtiyacının karşılandığı doğal göletler kuruma noktasına geldi.

Erzurum-Pasinler karayolu üzerinde bulunan ve her sene bu mevsimde göçmen kuşların durağı olan Nene Hatun Göleti, bu sene suyun çekilmesi ve kurumaya yüz tutmasıyla dikkat çekiyor.

Su ihtiyaçlarını karşılamak için gölete gelen hayvanlar, bataklığa girerek su içmeye çalışıyorlar. Daha önceki senelerde bir benzerinin görülmediği biçimde kurumaya başlayan Nene Hatun Gölü hayvan sahiplerini endişeye sevk ediyor. 

Erzurum’daki su kaynaklarının teker teker kurumasının ardından doğal göllerin de kuruması, yöre halkına zor anlar yaşatıyor.

Vatandaşlar, geçen ay gölün dolu olduğunu belirtirken gördükleri karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Uzun yıllar, Erzurum’da metrekareye düşen yağış miktarı 56 kilogram olarak kayıtlara geçerken bu yıl nisan ayında bu oran 12 kilogram yağışa düştü. Mayıs ayında ise 72 kilogram olan yağış miktarı, bu yılki mayıs ayında ise 10 kilogram yağış olarak gerçekleşti.

Yorumlar (0)