Elazığ'da kuraklık nedeni ile sular çekildi, 75 yıllık okul ortaya çıktı

Elazığ’da kuraklık sebebiyle baraj sularının çekilmesinin ardından 75 yıllık olduğu tahmin edilen bir köy okulu ortaya çıktı. Suları biraz daha çekilmesi halinde yöre halkı, köyün ortaya çıkabileceğini ifade etti. 

YAŞAM 26.08.2021, 12:38 27.08.2021, 09:05
Elazığ'da kuraklık nedeni ile sular çekildi, 75 yıllık okul ortaya çıktı

Elazığ'ın Baskil ilçesinin Kumlutarla köyünde, kuraklık yüzünden baraj suları yaklaşık olarak 150 metre çekildi. 

Sular çekildi, 75 yıllık okul ortaya çıktı

Suların çekilmesinin ardından 75 yıllık olduğu tahmin edilen bir köy okulu ortaya çıktı. Suların 100 metre daha çekilmesi halinde köy halkı, baraj yapımının ardından sular altında kalan köyün de ortaya çıkabileceğini ifade etti.  

Vatandaşlardan Şemsettin Ütebay, Kumlutarla köyünden Hasan Hüseyin Kırımoğlu’nun liderliğinde 1945’te bu okulun, imece usulüyle yapıldığını ifade etti. Ütebay, "Bu okul, iki köyün arasında kurulan bir binadır, tüm çocuklar burada eğitim görmüştür. Ben de bu okulda okudum. Okulumuz iyiydi. Taş yapılı ve betondan inşa edilmişti. Zaman geçince suyun altında kaldı. Dönem dönem suyun çekilmesiyle ortaya çıkıyor" sözlerini kullandı. 

Okullarını tekrar görünce duygusal anlar yaşadıklarını ifade eden Ütebay, "Okulu gördüğüm zaman, seneler önce burada okuyorduk, ne kadar güzel anılarımız olmuş diye düşündük. Geçmişinizi bir film şeridi gibi geçiriyorsunuz aklınızdan. Genelde beton ve taş ile yapıldığı için sağlam bir bina olmuş. Bu yüzden suyun altında kalmasına rağmen hâlâ ayakta duruyor. Su 100 metre daha çekilse eski köyümüz de ortaya çıkacaktır" şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar (0)