Dünyanın en büyüleyici kütüphanelerini birlikte keşfedelim!

Kitap okumanın gerçeküstü olduğu söyleniyor; işaretli ağaç dilimlerine saatlerce bakıyorsunuz ve aslında bir halüsinasyon görüyorsunuz.

YAŞAM 26.10.2019, 14:50 26.10.2019, 14:48
Dünyanın en büyüleyici kütüphanelerini birlikte keşfedelim!

Hepimiz, bir kitabı kapağına göre yargılamamanız gerektiğini bilmemize rağmen, bugün yapacağımız şey tam olarak da bu büyüleyici yapıları görüşünüşleri itibari ile incelemek olacak.  Kopenhag’dan Tokyo’ya kadar uzanan bu kütüphaneler, dikkat çekici dış mekanlarıyla biliniyor (yükselen mimariyi ve bol bahçeleri düşünün) ve tamamen camdan yapılmış freskli tavanlar veya duvarlar gibi tasarımlar içeren iç mekanlar sunuyor. Ve bu, duvarlarında bulunan milyonlarca kitaplarla kıyaslanacak bir şey değil.

1. The Admont Library in Admont, Austria

Alpler'in eteklerinde bulunan bu güzel kütüphane, dünyanın en büyük ikinci manastır kütüphanesidir. Kütüphane salonu, geç barok tarzında, mimar Joseph Hueber tarafından 1776 yılında, 200.000 cilt içerecek şekilde ve yaklaşık 230 metre uzunluğunda tasarlandı. Tavanlar Bartolomeo Altomonte tarafından boyanmış ve İlahi Vahiy'in en yüksek noktasına kadar insan bilgisinin aşamalarını göstermektedir.

2. George Peabody Library in Baltimore, Maryland, USA

Peabody Kütüphanesi hayırsever George Peabody tarafından finanse edildi. Peabody, kütüphaneyi, Baltimore vatandaşlarına nezaket ve misafirperverlikleri için bir hediye olarak inşa etti. 19. yüzyılda mimar Edmund Lind tarafından tasarlanan Peabody, yükselen bir atriyuma sahip olan iç mekanı ile tanınır.

3. The Royal Library of Copenhagen, Denmark

1999'da tamamlanan "Black Diamond" Danimarka Milli kütüphanesine bir eklenti olarak inşa edildi. Neo-modern görünümlü kütüphane, ismini cilalı siyah granit ve düzensiz açılardan alıyor. Kütüphanenin sert dış kısmı sadece camdan yapılmış bir atriyumla kesişiyor.
Bu cam atriyum, binanın içini ışık dolu ve su manzarasına sahip inanılmaz bir alan haline getiriyor ve bu da eşi benzeri olmayan bir okuma alanı yaratıyor.

4. Musashino Art University Library in Tokyo, Japan

Japon mimar Sou Fujimoto, kütüphaneyi dünyadaki en basit kütüphane olacak şekilde tasarladı; 20 metre yüksekliğindeki duvarlar raflardan yapılmıştır ve yalnızca köprü benzeri okuma alanlarıyla kesişir. Fujimoto,  kütüphane yapmak için ihtiyacınız olan şeylerin sadece "kitaplar, raflar, ışık ve güzel yerler" olduğunu söyler.

5. Boston Public Library, Massachusetts, USA

Boston Halk Kütüphanesi 23 milyondan fazla materyale sahip ve bu, onu ABD'deki en büyük ikinci halk kütüphanesi yapıyor. Kütüphane,  inanılmaz avlusu, İtalyan esintili mimarisi, giriş atriyumu ve okuma odaları (Bates Hall)  ile ünlüdür. Bates Hall, kütüphanenin ilk yardımcısı Joshua Bates'un adını aldı. Bates, 1852'de kütüphanenin binasına birkaç şartla büyük miktarda bağışta bulunmayı kabul etti: binanın kente bir süs olursa ve herkes tamamen ücretsiz yararlanırsa.

6. Stuttgart City Library, Germany

Bu küp şeklindeki dokuz katlı kütüphane, tasarımını Designboom'a göre eski Roma Pantheonundan alıyor. Kütüphanenin amacı, odanın içinde bir devamlılık yaratmaktı, böylece tüm oda tek tip saf beyaza boyandı. Binadaki tek renk kitaplardan geliyor.

7. José Vasconcelos Library in Mexico City, Mexico

Mimar Alberto Kalach tarafından tasarlanan kütüphane, betondan ve camdan oluşan bir yapıdır. Raflar sanki havada uçuyormuş gibi görünüyorlar ve dev bir balina iskeleti kütüphanenin ortasında asılı duruyor. Kütüphaneye filozof ve politikacı José Vasconcelos'un adı verilmiştir. Vasconcelos, Meksika'da önemli bir kültürel figür ve aktif olarak okumaya teşvik eden bir insan idi.

8. Liyuan Library in Beijing, China

Pekin dışındaki küçük bir kasabada bulunan tek katlı kütüphane, ormanın içerisine karışıyor. Kütüphane, ahşap kirişlerden yapılmış ve dış kısmı çubuklarla kaplanmış. Kütüphanenin ışığı ince dallarla kırılıyor ve kütüphanenin içine doluyor. Bina yakacak odunlarla kaplı olabilir, ancak bulunduğu yere yakın olan gölden soğuk havayı çeken çok gelişmiş bir entegre soğutma sistemine sahip ve bu sayede de istenmeyen herhangi bir şey yaşanmıyor.  Kütüphane aynı zamanda tamamen çevre dostudur ve geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmıştır. Ayrıca, oturup kitap okumak için inanılmaz rahat bir yer gibi görünüyor.

Yorumlar (0)