Diyanet'ten "cuma namazı" fetvası

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu "salgında cuma namazı" ile ilgili fetva verdi.

YAŞAM 04.12.2020, 11:41
Diyanet'ten "cuma namazı" fetvası

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisinde vaka sayısının arttığına işaret ederek, İslam'ın sağlık ve hayatın korunması, sağlığa veya cana gelecek zararların önlenmesi cihatinde açık hükümleri olduğunu, Müslümanların da tedbir almakla yükümlü olduğunu belirtti.

Özellikle bulaşıcı hastalıklarla ilgili önlemlerin alınmasının İslam'ın emri olduğunun altı çizilen açıklamada, hastalık durumunda bazı ibadetlerde yükümlülüğün kalktığı ve önemli bir mazeret olduğu bildirildi.

Cuma namazının şartlarından birinin cemaatle kılınması olduğu, meşru bir mazeretin varlığının, cuma namazının farziyetini düşürdüğünü belirten Kurul, hastalık, salgın, aşırı sıcak, şiddetli yağış ve şiddetli soğuk gibi durumlarda cumanın farziyetinin düştüğünü, dünyayı olumsuz etkileyen Covid-19 pandemisiyle ilgili önlemlerin, kış mevsimi ile gelen elverişsiz hava koşulları ile birleştiğinde, cemaatin bir bölümünün cami içinde yer bulamadığını ve cuma namazını kılamadığını hatırlattı.

Camide mesafe şartı olduğunu ve yer bulamayanların hem kendi sağlıklarını hem de cemaatin sağlığını tehlikeye sokacak biçimde içeriye girmelerinin doğru olmadığını vurgulayan Kurul, bu durumdaki kişilere öğle namazını kılmanın farz olduğu anımsatıldı.

Peygamber Efendimiz döneminde sabit olan ve bugüne kadar ittifakla gelen hükmün bu şekilde olduğu kaydedilen açıklamada, bulaşıcı salgın hastalığı taşıyanların ya da temaslı olan kişilerin cemaate katılmamalarının ve karantina şartlarına uymalarının da dinî bir zorunluluk olduğu belirtildi.

Yorumlar (0)