ÇÖK- KAPAN-TUTUN: Deprem anında yapılması gerekenler

Türkiye bu sabah vakitlerinde deprem gerçeği ile bir defa daha yüz yüze geldi. Deprem anında bilinçli bir şekilde davranmak oldukça hayati bir değere sahip. Bu sebeple bir sarsıntı esnasında nasıl bir tutumda olunacağı bilinmesi gerekiyor.

YAŞAM 23.11.2022, 09:59 23.11.2022, 14:56
ÇÖK- KAPAN-TUTUN: Deprem anında yapılması gerekenler

Saat 04.08’de Düzce'de merkez üssü Gölyaka ilçesi olan 5,9 şiddetinde bir deprem gerçekleşti. Yaşanan bu olayın ardından deprem gerçeğini bir defa daha akıllara geldi. Peki deprem sırasında neler yapmalıyız? İşte ayrıntılar…

Deprem sırasında bina içerisindeyseniz

AFAD tarafından yayınlanan bilgiler noktasında deprem sırasında yapılması gerekenler şu şekilde ifade ediliyor:

Deprem anında en önemli olan durum panik yapmamaktır.

1- Sabitlenmemiş raf, kitaplık, dolap, pencere vb. eşyalardan kendinizi uzak tutmalısınız.

2- Eğer evinizde ya da bulunduğunuz yerde sağlam sandalyeler ile desteklenmiş masa yanına veya hacimli ve dolgun koltuk, içi dolu sandık, kanepe gibi koruma imkanı olan eşyaların yanında eğilerek hayat üçgeni meydana getirilmelidir.

3- Baş bir koruyucu (kitap, yastık vb.) ya da iki el arasına alınarak korunmalıdır. Sarsıntı durana kadar belirtilen pozisyonda beklenmelidir.

4- Güvenli bir alan bularak, diz üstü ÇÖK, ense ve başını koruyacak biçimde KAPAN, düşmemek adına sabit bir nesneye TUTUN.

Çıkışlara ya da merdivenlere doğru yönelmemelisiniz.

5- Balkonlara asla çıkılmamalıdır.

6- Pencerelerden ya da balkonlardan aşağıya atlanmamalıdır.

7- Asla asansörlere binilmemelidir.

8- Telefonlar yangınlar ve acil durumları haber verme haricinde kullanılmamalıdır.

9- Elektrik düğmelerine dokunulmamalı, çakmak, kibrit yakılmamalıdır.

10- Tekerlekli sandalyede ola kişiler tekerlekleri kilitleyerek boyun ve baş kısmını korumaya almalıdır.

11- Laboratuvar, imalathane ve mutfak gibi iş eşyalarının olduğu bölgelerde, bulunduğu fırın, ocak ve bu gibi eşyalar kapatılmalı, dökülebilecek madde ve malzemeden uzak durulmalıdır.

Sarsıntı bittikten sonra yapılması gerekenler

12-Sarsıntı tamamıyla geçtikten sonra su, gaz ve elektrik vanalarını tamamen kapatılmalı, ısıtıcı ve sobalar söndürülmelidir.

13- Güvenlik tedbirleri sağlanarak gereken malzeme ve eşyaları alarak daha önce belirlenen yoldan binayı hızla terk edip toplanma bölgesine ulaşılmalıdır.

14- Sınıfta, büroda ya da okulda olan kişiler ise sağlam masa, sıra yanında veya altlarında, koridorda duruyorsanız duvarın yanına hayat üçgeni yapılacak biçimde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile boyun ve baş korunmalıdır.

Yorumlar (0)