Çığ felaketinde can kaybı 41 oldu!

Van'ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen iki çığ felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 41'e yükseldi.

YAŞAM 06.02.2020, 11:45 06.02.2020, 16:50
Çığ felaketinde can kaybı 41 oldu!

Van'ın Bahçesaray ilçesinde önceki gün saat 17.00 sularında üstüne çığ düşen minibüste mahsur kalanları kurtarmak için harekete geçen ekipler, minibüsteki 6 kişinin sağ çıkarılmasını sağlarken 5 kişinin ise cesedi bulundu. Minibüste olduğu düşünülen 2 kişinin kurtarma çalışmaları ise dün devam etti.

2 kişi için yürütülen arama-kurtarma çalışmalarında Jandarma, UMKE, AFAD, diğer ekipler ve ekiplere destek vermeye çalışan vatandaşların da üzerine dün saat 12.00 civarında bir çığ daha düştü. 

2 kişinin daha cesedi bulundu!

Yapılan çalışmalar sonucu bugün 2 kişinin daha cansız bedenine ulaşılmıştı. Çalışmaların sürdürülmesi üzerine kurtarma ekipleri, 1 cansız bedeni daha buldu. Böylelikle 2 çığ felaketinde hayatını kaybeden kişi sayısı 41 oldu.

81 kişi ise yaralandı.

SP'li ilçe başkanı hayatını kaybetti

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu yaşanan faciada SP İpekyolu İlçe Başkanı Mehmet Emin Kurt'un da hayatını kaybettiğini belirtti. CHP yönetimi ise Bahçesaray'da yaşanan olaylar üzerine bölgeye milletvekilleri Ali Şeker, Burhanettin Bulut, Hasah Baltacı, Suzan Şahin ve Tekin Bingöl'ü gönderdi.

Bakan Soylu yaralıları ziyaret etti

Çığ faciasından kurtarılan yaralıların kaldırıldığı Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ziyarette bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “1 astsubay, 10 uzman çavuş olmak üzere 11 jandarma, 8 güvenlik korucusu, 3 itfaiye görevlisi, 2 karayolları çalışanı, 1 Turkcell çalışanı ile çığda kar altında kalan yakınlarını kurtarmaya gelen siviller olmak üzere toplam 33 vatandaşımız şehit olmuştur” diye konuştu. AFAD'dan açıklanan bilgilere göre 3 kişinin daha çığ altında kalmış olduğunun düşünüldüğünü söyleyen İçişleri Bakanı, “Adli Tıp’a nakledilen yaşamını yitirenlerin sayısı 33 oldu. Dün de 5 kaybımız vardı. Dün biri şoför, diğeri belediye görevlisi 2 kişi çığ altında kalmıştı. Sabah saatlerinde onları kurtarmak için çalışmalar yapılıyordu. İkinci bir çığ olayı oldu” dedi.

Soylu, ilk çığın altında kalmış olan 2 kişiyi bulmak için yürütülen çalışmalarda bulunan ekiplerin yaktıkları ateşin etrafında toplandıkları sırada ikinci çığın yaşandığını belirterek “Çığ felaketinde hayatını kaybeden ve yaralananların çoğu yaktıkları ateşin çevresinde ısınmaya çalışan kişilerdi. Bu sırada çalışmayı yapanlarda kayıp ve yaralı söz konusu değil. Ülkemizin başı sağ olsun, çok acı bir kayıp. Büyük bir afetle karşı karşıya kaldık. Şu an itibariyle 67 kişiyi kurtardık, bunlardan bazıları taburcu oldu” şeklinde konuştu. Hava sıcaklıklarının geceleri eksi 24 dereceye kadar düştüğünü söyleyen Bakan Soylu, “Çok soğuk bir hava var. Yol açık ama çığ ve kar fırtınası tehlikesi var. AFAD’dan alınan bilgiye göre 3 kişinin daha çığ altında kaldığı değerlendiriliyor. Olay yerinde arkadaşlarımızla değerlendirme yaptım ve şu an için çalışmalara son verildi. Allah bir daha böyle bir olayı göstermesin” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise iki çığ felaketinde de ilk andan itibaren UMKE, 112 ve uzman ekipten oluşan 700 kişilik kurtarma ekibinin yaşanan olaya hemen yanıt verdiğini ve 119 ambulansın bölgeye sevk edildiğini söyledi.

O fotoğrafı çeken kişi konuştu

Anadolu Ajansı fotomuhabiri Özkan Bilgin, yaşanan ikinci çığ faciasında çektiği çarpıcı fotoğraf karesi hakkında konuştu.

Bilgin, o fotoğraf hakkında “Çekerken yüreğimin parçalandığı fotoğraflardan. O komutan, çığ altında kalan arkadaşının yeleğini yanından ayırmadı ve saatlerce ağlayıp durdu. Rabbim bir daha yaşatmasın. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına sabır diliyorum..." ifadelerini kullandı.

Ülkenin dört bir yanına yine şehit ateşi düştü

Arama-kurtarma çalışmaları sırasında düşen çığ yüzünden şehit olan askerlerin acı haberleri ise ailelerine ulaştı. BU askerlerden Jandarma Uzman Onbaşı Osman Karaca’nın (24) sadece 4 ay önce evlendiği öğrenilirken Tokat Almus'ta yaşayan ailesi büyük acı duydu. Jandarma Uzman Çavuş Muammer Keskin’in (29) ise evli ve 3 aylık bir kız çocuğu olduğu öğrenilirken Aydın Çine'de yaşayan ailesinin ocağına şehit ateşi düştü. Uzman Çavuş Özen Akçam’ın (26) Artvin Ardanuç'a bağlı Bulanık köyünde yaşayan ailesi de durumdan haberdar edilirken Uzman Çavuş Özgür Işık’ın (28), acı haberi de Düzce'de yaşayan anne Raziye Işık ve baba Arslan Işık'a iletildi. Jandarma Uzman Onbaşı Ufuk Deniz’in (23) Kastamonu Tosya'da yaşayan annesi Behiye ve babası Recep ise haber üzerine gözyaşlarına boğuldu. Kocaeli Büyükşehir, Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, şehit Jandarma Astsubay Fatih Karagöz’ün ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Ailesi Eskişehir'de yaşayan ve bekar olduğu öğrenilen Jandarma Uzman Onbaşı Tarkan Karaca’nın ailesi de şehidinden haberdar edildi. Aksaraylı olduğu ve 10 kardeş olduğu öğrenilen Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Süslü'nün ise eşi Süreyya ve 8 aylık kızı Miray'la Van'da yaşadığı öğrenildi. Uzman Çavuş Oğuzhan Ulaş Avcı'nın ise 2 aylık nişanlı olduğu öğrenilirken Karslı ailesi büyük acı yaşadı.

Çığın altında kalanlar yaşananları anlattı!

İlk düşen çığda ablası Ayşe Turan (53) ve amca oğlu Kerem Turan’ı (50) kaybeden, kendisi ise 5 metre karın altından büyük çabalar sonucu kurtarılan Nezir Turan, yaşananları “Birden çığ gelip minibüse vurdu. Minibüste 13 kişi vardı. Ben arka tarafında oturuyordum. Araba sırt üstü devrilmişti. Kar minibüsün ön camını patlatıp içeri girmişti. Ablam ve amcamın oğlu ön tarafta olduğu için hayatlarını kaybetmişti. Yanımda oturan abim yaralanmıştı. Cep telefonumu çıkarıp ışığını yaktım. Abimi ve diğer yaralıları sakinleştirmeye çalışıyordum. Kar minibüsün arkasına kadar gelmediği için nefes alacak kadar bir alan vardı. Defalarca 112’yi aramaya çalıştım. Ancak şebeke yoktu" ifadeleriyle anlattı.

İkinci çığın altında kalan ve yaralı kurtarılan Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Osman Uçar ise yaşananları “Kayıp 2 kişi minibüsün altında ve çevresinde olabilir diye arama yapıyorduk. İş makinesi yol açarken biz de ona yolu tarif etmeye çalışıyorduk. O an bir gürültü duyduk. Sonra kar altında kaldık. Bayağı bir sürüklendik. Üstte bir kepçe daha çalışıyordu, devrildi ve bizleri önlerine alıp savurup götürdü. Derinliklere kadar bizi götürdü. Ben yarıya kadar kar içindeydim. Kendi imkânlarımla çıktım" diyerek dile getirdi.

Yorumlar (0)