Büyük İstanbul Otogarı için deprem uyarısı

Büyük İstanbul Otogarı’nda bulunan taşıyıcı, kiriş ve kolonlar hakkında uyarıda bulunan İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, yapının hızlı bir şekilde gerekli olan kontrollerden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

YAŞAM 21.03.2023, 10:50 22.03.2023, 12:45
Büyük İstanbul Otogarı için deprem uyarısı

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin sonrasında İstanbul'da bulunan yapıların dayanıklılığı hususunda tartışmalar sürüyorken birçok kişinin kullandığı Büyük İstanbul Otogarı'nın durumu gündeme taşındı.

“Kiriş ve kolonların sıvaları döküldü”

Esenler'de yer alan otogarda birden fazla kiriş ve kolonun sıvalarının döküldüğü, iç kısımda bulunan demirlerin gözle görünür hale geldiği, bazılarının ise gün geçtikçe korozyona maruz kalarak paslandığı ifade ediliyor.

Görüntülerde ya da fotoğrafların oldukça tehlikeli bir durumu göz önüne serdiğini dile getiren İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, taşıyıcı özelliği bulunan çelik çubukların, inşaat demirlerinin ve koruyucu beton kısımlarının soyulmuş durumda olduğunu aktardı.

“Demirler paslanmış”

Demirin korozyona maruz kalmaması adına dış kısmına 4-5 santimetre kadar bir beton kaplama yapılabileceğini, bu şekilde oksijenin demire erişmesini ve paslandırmasının engellenebileceğini söyleyen Prof. Dr. Altan, "Beton bölümü pas payı deniyor. Bahsettiğim tabaka bu yapıda kaybolmuş vaziyette. Demirlerin çoğu gözle de görülebilir şekilde erimiş. Bu durumdan ötürü de demir oksitlenmiş. Halk arasında paslanmış." diye konuştu.

Prof. Dr. Altan, tedbir alınmaması durumunda korozyona maruz kalan demirin çapının erimeye başlayacağını ve taşıyıcı özelliğinin ortadan kaybolacağını söyleyerek, gerçekleştirilecek çalışmayla beraber demirlerin hızlı bir şekilde güçlendirilebileceğini, beton kaplamasının tekrar yapılıp demirin hava ile bir araya gelmesinin engellenmesi gerektiğini aktardı.

Yorumlar (0)