'Bir günlükler'in 'ölüm uçuşu'

Ardahan'da, 'mayıs sinekleri' ve 'bir günlükler' olarak isimlendirilen, kelebeği anımsatan canlıların 'ölüm uçuşu' sürüyor.

YAŞAM 15.08.2022, 22:20
'Bir günlükler'in 'ölüm uçuşu'

Kentte genel itibarıyla Kura Nehri kıyısındaki Ardahan Köprüsü ile Ardahan Kalesi bölgesinde bir araya gelen çok sayıda sinek, aydınlatma lambalarının etrafında toplanıyor.

Evvelki gün başlayan ve akşam saatlerinde aydınlatma lambalarının etrafında bir araya gelen sineklerin, 'ölüm dansını' seyretmek ve görmek maksadıyla çok sayıda yurttaş da alana geliyor.

"Araştırılması gerekiyor"

Sineklerin uçuşlarını takip eden Belediye Başkanı Faruk Demir, basın mensuplarına, bahse konu olayı başka yerde duymadığını ifade etti.

Olayın özellikle Kura Nehri dolaylarında yaşanmasının kent için önemli olduğunu ve detaylı bir şekilde araştırılması gereken bir husus olduğunu kaydeden Demir, "Kura Nehri bölgesinde uçuşan bu canlılar adeta kar tanesi gibi. Seyretmeye değer. Ben de bu sebeple geldim. Bu hususa dair bilim insanları bize doğru bilgileri verecektir." sözlerini sarf etti.

Mayıs sineği nedir?

Gerçek sinekler ile karıştırılmamalıdır. Yusufçukları da içine alan eski bir grubun içerisinde yer alırlar. Sucul böceklerdir ve olgunlaşma süreleri yaklaşık olarak bir yıl sürer. Dişiler nehrin üst kısmına giderek yumurta bırakırlar ve 40 bine yakın yumurta bıraktıktan sonra ölürler.













Yorumlar (0)