Dünyada ilk: Hijyenik kadın ürünleri ücretsiz oldu

İskoçya, henüz yeni onaylanan yasa doğrultusunda, hijyenik kadın ürünlerini ücretsiz olarak sağlayan ilk ülke oldu.

DÜNYA 15.08.2022, 23:03 16.08.2022, 17:39
Dünyada ilk: Hijyenik kadın ürünleri ücretsiz oldu

İskoçya Parlamentosu'nun dün onayladığı Kadın Hijyen Ürünleri Yasası doğrultusunda, gereksinimi olan herkese ücretsiz bir şekilde hijyenik ürünler verilmesi, yetkililer için yasal bir mecburiyet haline getirildi.

Ücretsiz olarak sunulan hijyenik ürünleri sağlamak için 2018 yılında ülke genelinde kampanya başlatarak yasanın temellerini atan İşçi Partisi Sözcüsü Monica Lennon, bahse konu yasanın regl olan herkesin hayatı için büyük bir farklılık olacağını ifade etti.

Lennon, birkaç sene evvel İskoçya Parlamento'sunda açık bir şekilde tartışılamayan menstrual döngü hususunun ana bir akım olduğunu, İskoçya Parlamentosu mensuplarının bunun bir parçası olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu; kullanılan ürünlerin ve sürdürülebilirliğin yanı sıra söz konusu yasanın, endometriozis ve menapozu da kapsadığını dile getirdi.

Halk destek verdi

Ülke genelindeki kampanya, kuzeydeki birkaç yerel konseyin kadınlara ücretsiz olarak hijyenik ürünler sağlamasının ardından başlatıldı.

Bununla beraber, Lennon'un hareketi halkın da desteği aldı ve İskoçya Parlamentosu, iki sene evvel mensuplarının oy birliğiyle bunu yasalaştırdı. 

Kadın hijyen ürünlerindeki eksikliğin önüne geçilmesine önemli bir katkısı olacak olan yasanın, 2020-21'de koronavirüs salgını süresince bu ürünlerin yetersizliğini yaşayan çok sayıda kadına yardımcı olması öngörülüyor.

Yorumlar (0)