Balıkesir'de 21 yaşındaki genç kız, devlet desteğiyle çiftçi oldu

Balıkesir'de yaşayan 21 yaşındaki girişimci Sueda Demirci, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı hibe desteğiyle işletme kurdu ve coğrafi işaret tescilli Balıkesir kuzusu yetiştiriyor. 

YAŞAM 23.11.2022, 06:49 23.11.2022, 12:54
Balıkesir'de 21 yaşındaki genç kız, devlet desteğiyle çiftçi oldu

Geçen yıl Uşak Üniversitesi Eşme Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü'nden mezun olduktan sonra baba mesleği olan hayvancılığı devam ettirmeye karar veren 21 yaşındaki Sueda Demirci, 2022'nin Mayıs ayında Bakanlığın Uzman Eller projesine başvuru yaptı..

Devlet desteğiyle aldığı sürüyü 100 başa çıkardı

Projesi temmuz ayında kabul edilen Demirci, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde geri ödemesiz verilen 100 bin TL ile 50 koyun ve 2 koç aldı.

Ailesiyle ikamet ettiği mahalledeki ağılda hayvanlarının bakımıyla yakından ilgilenen Demirci, ailesine ait olan mevcut hayvanlarının dışında koyunlarının yavrulamasıyla sürüyü 100 başa çıkardı.

Süt, yağ, peynir üreterek ekonomiye katkı veren Demirci, sürüsünü büyütmeyi amaçlıyor.

"Genç yaşımda bir işletmem oldu"

Genç girişimci Sueda Demirci, annesi, babası ve babaannesiyle hayvancılık yaptıklarını söyledi.

Proje başvurusu aşamasında yetkililerden çok destek aldığını belirten Demirci, "Genç yaşımda bir işletmem oldu. Bu, sabahları uyanmak için güzel bir sebep. Kuzularım çok tatlı ve sevimliler. Hastalandıklarında çok üzülüyorum. Gece gündüz koyunlarımla yakından ilgileniyorum. Kuzularımızın eğlenmesi bizi mutlu ediyor, oturup keyifle izliyoruz." şeklinde konuştu.

"Kadınlar bu işi daha iyi yapıyor"

Demirci, işletmesini kurma aşamasında ailesinin daima yanında olduğunu söyledi.

Bu işleri yapmak isteyen gençlere çağrı yapan Demirci, şunları kaydetti:

"Hiç çekinmesinler. İl ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerindeki yetkililer çok ilgilenip yardımcı oluyorlar. Yetkililer yönlendirmeleri yapıyor. Hiç korkmasınlar, Allah yardım ediyor. Yeter ki kendilerine güvensinler. Bir de 'Ben kadınım, yapamam' gibi bir şey olmasın, kadınlar bu işi daha iyi yapıyor. Bize daha çok yakışıyor. Şu an bir sürü kuzum ve koyunum oldu. Her iş çok özel ve güzel fakat kendi işimi yapmak benim için daha da mutluluk verici. Kendi işimin patronu olduğum için de daha fazla benimsedim. Başka işlerde de çalışılabilir fakat imkanı olan ve isteyen bu tür girişimlerde bulunsun. Birçok proje var, ben de bundan hibe aldım ancak yem bitkileri projesi ve desteklemeleri var."

“Bereketli bir şekilde ilerliyoruz"

Baba Mustafa Demirci de daima kızının yanında olduğunu belirterek, "İşletmemizin patronu kızım, onun dediğini yapıyoruz. Sürümüzü artırıp, Balıkesir kuzusunu üretip ülkemize sunacağız. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz, ardından takdir Allah'ın. Şimdi bereketli bir şekilde ilerliyoruz." sözlerini kullandı.

Yorumlar (1)
Vatandaş 1 yıl önce
100bin lira 2021 50 koyun ve koç alıyor. Hayret,etin kğ.karkas 80 lira. Yahu tamam anladık da birz gerçekci olalım. Vatandaş eneyi değil. Kızımızı teprik ederiz. Eğitiminin hakkını vermiş,proje hazırlamış ve almış. Evdeki mevcut hayvanlarına katkı sağlamış. Teprik ederiz.