Anlaşma sağlanamadı: İstanbul'da 5 bin 500 çöp transfer işçisi greve gidiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSTAÇ ile Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Hizmet-İş Sendikası arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde taraflar arasında anlaşma sağlanamadı. 25 bin TL’den başlayarak ücret talebinde bulunan 5 bin 500 çöp transfer işçisi grev yapmaya hazırlanıyor.

YAŞAM 15.08.2023, 11:57 16.08.2023, 14:09
Anlaşma sağlanamadı: İstanbul'da 5 bin 500 çöp transfer işçisi greve gidiyor

İstanbul'da çalışan çöp transfer işçileri grev için hazırlık yapıyor. Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Hizmet İş Sendikası’yla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSTAÇ arasında gerçekleşen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taraflar arasında anlaşma sağlanamadı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, İBB yönetiminin, DİSK’le yapılan toplu sözleşme şartlarını taraflarına sunduklarını fakat söz konusu şartları kabul etmediklerini belirtti.

‘‘Uyuşmazlık devam ediyor, grev yolundayız’’

Arslan, "'25 bin TL’nin altında bir toplu iş sözleşmesi bizim için sürdürülebilir değil' dedik. Taraflar arasındaki söz konusu uyuşmazlık devam ediyor. Arabulucu raporu ise önümüzdeki günlerde gelecek. Sonrasında da bir hafta içinde grev kararı almamız gerek. Grev kararı verme yolunda ilerliyoruz" şeklinde konuştu.

‘‘Çöp transfer işçileri İstanbul için kritik öneme sahip’’

Çöp transferi hizmeti için çalışan 5 bin 500 sendikalı işçinin İstanbul açısından kritik bir görev yaptığını belirten Arslan, "İlçe belediyelerinin topladığı çöpler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait 9 tane katı atık aktarma istasyonuna götürülerek biriktiriliyor. Grev olması halinde ilçelerden gelen çöpler, transfer bölgelerinde kalacak ve transfer bölgelerinde çöp yığınları olacak. Durum böyle olunca da ilçelerdeki çöpler ya toplanamayacak ya da toplansa bile boşaltılamayacak" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve DİSK arasında 42 yıl sonra yeniden toplu sözleşme imzalanmıştı. Söz konusu sözleşmeyle haftalık çalışma saati 45'ten 40'a düşürülmüştü.

Yorumlar (0)