24 yıl geçti fakat acıları hala taze: "Kardeşim kucağımda can verdi"

17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen, merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan Marmara Depremi'nde yaşamını kaybeden Sakaryalıları, aileleri ve sevenleri Serdivan Deprem Şehitliği'nde yad etti. Depremde kardeşi ile kardeşinin ailesini kaybeden Nurhan Akçıl, "Biz onları sağ olarak çıkarttık ama kardeşim kucağımda can verdi, bunlar asla unutulmuyor" dedi.

YAŞAM 17.08.2023, 16:06
24 yıl geçti fakat acıları hala taze: "Kardeşim kucağımda can verdi"

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 24'üncü yıl dönümü dolayısı ile Serdivan Belediyesi, Serdivan Deprem Şehitliği'nde bir anma programı düzenledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından vatandaşlara su ve helva ikram edildi. Deprem şehitleri ise mezarları başında ziyaret edilerek anıldı. Kardeşi ile kardeşinin eşi, 4 aylık bebeği ve 4 yaşındaki kızlarının depremde yaşamlarını yitirdiğini söyleyen Nurhan Akçıl, acılarının 24 yıldan beri ilk gün ki gibi taze olduğunu ifade etti.

"Kardeşim kucağımda can verdi, unutamıyorum"

1999 yılında evlendiğini söyleyen Akçıl, "Kardeşim benden birkaç yıl önce evlenmişti. 2 çocuğu vardı. Oturdukları evin sağlam olmadığının kendileri de farkındaydı. Evleri kiraydı. Onlar enkazın altında kaldı. Biz ise dolapların altında kaldık. İkimizde farklı bölgelerde yaşıyorduk. Deprem olunca hepimiz direkt olarak onların yanına gittik. Yardımlar ulaşmamıştı, bizde kendi akrabalarımızın, insanlarımızın gücü ile yakınlarımızı çıkarttık. Kardeşim ve ailesi 3 katlı bir evin orta katında yaşıyordu. Biz onarı onları karı koca olarak sağ çıkardık fakat kardeşim çıktıktan sonra benim kucağımda can verdi. O anlar unutulmuyor.

Eşi de enkazdan çıktığı gibi vefat etti, ikisinin de birbirlerinden haberi yoktu. Çocukları ikinci ve üçüncü gün sonunda bulduk. Buralar dümdüz bir araziydi. Sıra sıra kamyondan cesetler indiriliyordu. Kardeş acısı çok zormuş. Zaman zaman daha fazla oluyor" şeklinde konuştu.

"Her geldiğimde içim kötü oluyor"

Nurhan Akçıl'ın oğlu Kemal Akçıl ise, "Deprem olduğunda ben bir buçuk yaşındaydım. Haliyle olanları hatırlamıyorum. Dayım, eşi ve 2 çocuğu depremde vefat etti. Her sene onları ziyaret etmek için buraya geliyoruz. 17 Ağustos'ta, arife günlerinde ve diğer bayramlarda…

Onları tanımıyormuş gibi hissetmiyorum. Buraya devamlı geldiğim için onlarla bir nevi gönül bağım oldu. Onları tanımama rağmen buraya her geldiğimde benim de içimde kötü oluyor" dedi.

Anma törenine Serdivan Kaymakamı Ali Candan, Serdivan Belediye Başkan Yardımcısı Selvet Karaoğlu, Serdivan İlçe Jandarma Komutan Nuri Çiftçi, kurum amirleri, depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ve vatandaşlar da katıldı.

Yorumlar (0)