TÜRKTOB’dan tohum üreticileri için öneri: Prim sistemi

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bu sene uygulamaya başladığı prim sistemine değinen Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Ömer Güler, benzer bir işlemin tohum üreticileri içinde yapılmasını istedi.

TARIM 04.07.2022, 16:14 05.07.2022, 08:41
TÜRKTOB’dan tohum üreticileri için öneri: Prim sistemi

TÜRKTOB tarafından yapılan açıklamaya göre, 60 bine yakın tohum üretimi yapan Türk çiftçisini temsil eden TYAB, sertifikalı tohum kullanımı ve üretiminin azalmaması için çözüm tekliflerini dile getirdi.

Tohum üretimi arttı

Sertifikalı tohum kullanımının ve üretiminin gün geçtikçe arttığını aktaran Güler, “Orman ve Tarım Bakanlığımız dahil olmak üzere hepimiz bu yükseliş karşısında övünüyoruz. Gittiğimiz her yerde tohumculuk sektörünün elde ettiği başarıdan bahsediliyor. Ancak destek hususunda tohum yetiştirici çiftçilerimiz ne yazık ki ikinci plana atılıyor" şeklinde ifade etti.

“Tohum imalatı bilgi birikimi istiyor”

Ürün yetiştirmenin daha rahat olduğunu söyleyen Güler, “Tohum yetiştiriciliği dediğimiz çalışma şekli oldukça profesyonel yapılan bir iştir. Buğdayı üretmek ve sertifikalı buğday tohumu elde etmek arasında oldukça büyük bir fark bulunuyor. Tohum imalatı daha fazla dikkat ve bilgi birikimi istiyor. Bunun yanı sıra maliyetlerde oldukça yüksek. Biz bu konu hakkında üyelerimize destek verilmesini istiyoruz. Bu bilgi birikimlerine dikkat edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Destek sağlanmazsa, üretim azalacaktır”

Bu sene uygulamaya Toprak Mahsulleri Ofisi'nin koyduğu prim çalışmasının bir benzerinin tohum yetiştiricilerine sağlanmasını isteyen Güler, “Sözleşmeli şekilde tohum üretimi yapan tohum yetiştiricileri de bu sistemin içerisinde olmalıdır. Halihazırda bulunan tarımsal girdi fiyatları ve piyasa şartları karşısında sertifikalı tohum üretiminin ve kullanımının daha da düşeceğinden ve bu aşağı doğru inişin ülkede ki gıda güvenilirliğini ilerleyen senelerde tehlikeye sokacağından kaygılıyız. Eğer ki tohum üreticilerine destek sağlanmazsa ürün verimi de düşer, üretici de bu şekilde toprağından yavaş yavaş kopar" dedi.

Sertifikalı tohum desteği için dönüm başına ödenen 24 TL’lik yardımında yükselen maliyetlere oranla çok düşük olduğunu dile getiren Güler, “Ürün fiyatlarında ki artışa karşı, üreticilere ödenen sertifikalı tohum desteği oranı düşük kalmaktadır. Desteğinde yükseltilmesini talep ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)