Trakyalı çiftçiler ilkbahar yağışlarını bekliyor

Trakya'da etkili olan kar yağışı ve sağanak buğdayı müspet etkilerken, üreticiler verim artışı için ilkbahar yağışlarını bekliyor.

TARIM 21.12.2023, 01:33 21.12.2023, 18:15
Trakyalı çiftçiler ilkbahar yağışlarını bekliyor

Hububat ambarı olarak da bilinen Trakya'da kasım ve aralıkta gerçekleşen kar yağışı ve sağanak, ekiliş dönemlerine göre gelişim ve çimlenme sürecinde olan buğdayı müspet etkiledi.

Trakyalı üreticiler, geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de buğdayın ekim sürecinde kurak bir dönem geçirmiş, birçok üretici kuru toprağa ekimlerini yapmıştı.

Bazı çiftçiler ise öngörülen yağışların gerçekleşmesinin akabinde uygun toprak yapısına kavuşmuş, buğday tohumlarını toprakla bir araya getirmişti.

Bölgedeki kar yağışı ve sağanakla birlikte iyi bir süreç geçiren buğday, üreticilerin de kalite ve verimdeki beklentisini arttırdı.

Üreticiler, buğdayda daha fazla verim elde edebilmek adına ilkbahar yağışlarını bekliyor.



"Bu sene yüzümüz gülüyor"

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Şaylan, şunları kaydetti:

"İklim değişikliğinden ötürü her sene ekimde ekilen buğdayı kasımda ekmeye başladık. Geç ekilmesine karşın gelişim ve çıkış süreci için uygun hava koşulları gerçekleşti. Kasım ve aralık aylarındaki yağışlardan dolayı her şey çok güzel gidiyor. Bu sene yüzümüz gülüyor. İlkbahar yağışlarını bekliyoruz. Bu sene beklediğimiz ilkbahar yağışları da gerçekleşirse kalite ve verim geçen seneyi aratmayacak, hatta çok daha da iyi olacak gibi gözüküyor. Allah'ın izniyle güzel bir sezon geçireceğiz."

Ekrem Şaylan, geçtiğimiz sene kentte 1 milyon 150 bin dekar büyüklüğündeki alanda buğday ekildiğini, ortalama 500-700 kilogram arasında verim sağlandığını anımsattı.

Yorumlar (0)