Tohum fiyatlarında büyük artış: “Kabul edilemez”

Tohum fiyatlarında yaşanan artışın kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, “Geçen seneye kıyasla şeker pancarı, ayçiçeği ve mısır tohumlarında yüzde 200 artış meydana geldi” dedi.

TARIM 03.01.2023, 09:52 04.01.2023, 09:16
Tohum fiyatlarında büyük artış: “Kabul edilemez”

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, artan tohum fiyatları karşısında çiftçinin zor zamanlar geçirdiğini dile getirerek, geçtiğimiz sene bin 200 liraya alınan 11 ila 15 kilo aralığında değişiklik gösteren mısır tohumuna yüzde 200 artış yapılması sonucunda fiyatının 3 bin 500 TL’ye çıkarılmasının kabul edilebilir olmadığını ifade etti.

“Tohum firmalarıyla büyük sorunlar yaşıyoruz”

Bu sene girdi ödemelerinde meydana gelen yükselişin ardından hasadı tamamlayan çiftçilerin yeni ekim ve dilim adına tedariklere şu andan başladığını aktaran Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, ürünlere gelen zam miktarının fazla olduğuna değindi. Tohum fiyatlarının oldukça fazla miktarda artış gösterdiğine işaret eden Bayram, "Geçtiğimiz günlerde cumhurbaşkanımız tarım ve gübre içerisinde kullanılmakta olan karma yemle alakalı nisan döneminde kadar yüzde 13 oranında indirimler sağlandığının haberini vermişti. Ancak ülkemizde faaliyet gösteren tohum firmaları ile ilgili büyük sorunlar yaşıyoruz” dedi.

“Kabul edilecek bir durum değil”

3 tohum türünde sorunlar yaşandığına dikkat çeken Bayram, “Bizler şeker pancarı, ayçiçeği ve mısır tohumlarında problem yaşıyoruz. Diğer tohumlarla ilgili de bilgi toplamayı sürdürüyoruz. Mevcut durumda ciddi miktarda tohumlara zam yapıldı. Bu durumu bizler 85 milyonun gıda güvenliğini riske eden bir tutum şeklinde görüyoruz. Geçtiğimiz sene içerisinde döviz kurlarını göz önüne aldığımız zaman tohum şirketlerinin bu kadar zam yapmasını bizler afaki olarak görüyoruz ve bu konu ile ilgili de gereken bütün çalışmalarımızı ve şikayetlerimizi Karaman Ziraat Odası olarak gerçekleştireceğiz. Bu firmaların hepsini bakanlık yetkililerine yollayacağız. Çünkü yapılan zam, sunulan fiyatlar kabul edilebilir değil. Geçtiğimiz sene bin 200 liraya alınan bir tohum, şu an 3 bin 500 TL’ye kadar çıktı. Fırsatçı kişilerin çiftçilerin çabalarıyla oynamaya haklarının bulunmadığını düşünüyorum. Bu kişilerle mücadelemizi sürdüreceğiz. Ülkede meydana gelen ekonomik koşullardan dolayı yükselişler görülebilir. Biz bunları kabul edebiliriz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)